wtorek, 30 czerwca 2015

KALAFIOR SMAŻONY W CIEŚCIE

  Piękna,słoneczna pogoda więc nie bardzo chce się jeść...no ale coś trzeba.Polecam Wam pysznego kalafiora w cieście...pychotka.




Składniki:
  • 1 główka kalafiora
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Kalafiora oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Ugotowanego (ale nie rozgotowanego) przelać zimną wodą i podzielić na różyczki.

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2-3 jaja
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier do smaku
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Mleko połączyć z wodą,dodać żółtka,odrobinę soli,cukier do smaku i roztrzepać mikserem,następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie roztrzepać na jednolitą masę.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.

Różyczki kalafiora moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Kalafiora w cieście można podawać na ciepło z zestawem surówek jako samodzielne danie obiadowe,jako przekąskę na ciepło lub zimno z sosem np.czosnkowym.


środa, 24 czerwca 2015

SKRZYDEŁKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM

  Uwielbiamy skrzydełka,sobota bez nich to wielka strata.Muszą być i koniec.Na specjalne okazje robimy faszerowane pieczarkami,które pojawiły się już na blogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia

Składniki:
  •  ok 15-20 skrzydełek
  • ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka)
  • 1-1,5 cebuli
  • jajko
  • czosnek
  • sól,pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • czubryca czerwona
  • przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa)
Umyte skrzydełka należy wytrybować a następnie przyprawić :4 wyciśnięte ząbki czosnku połączyć z przyprawą do kurczaka i solą ale tylko wtedy gdy nie ma jej w przyprawie.Smarujemy pojedynczo skrzydełka i odstawiamy do lodówki na parę godzin.
W tym czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze i pieczemy w 180st C ok 60 min.


Serdecznie polecam Wam skrzydełka tak przygotowane,z pewnością każdemu posmakują.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

CUSZIMA

  Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami.


Biszkopt ciemny:
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka.Następnie mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C.

Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  •   2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru kryształu
Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

 Masa truskawkowa:
  •  ok 700 g truskawek(mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki,dobrze wymieszać i lekko zagotować.

Masa śmietankowa:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa lub 2 śmietan-fix
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix.

Dodatkowo:
  •   duża paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki na wyłożenie na wierzch
 Przełożenie ciasta:

Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe


Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami na górze jest przepyszne.Koniecznie spróbujcie póki jeszcze sezon na truskawki.

środa, 17 czerwca 2015

SAŁATKA Z MIĘSEM W SEZAMIE

  Sałatka jest świetną propozycją na letnią kolację lub na obiad gdy mamy mało czasu i nie chcemy bawić się w gotowanie.Uwielbiam pierś z kurczaka bądź indyka w sezamie,mogłabym jeść taką sałatkę codziennie.


Składniki:
  •  podwójna piersi z kurczaka bądź filet z indyka
  • sałata zielona
  • pomidor bądź pomidorki daktylowe,koktajlowe
  • sezam z bułką tartą
  • jajko
  • sól,pieprz ziołowy,2 ząbki czosnku
 Sos:
  •  6 łyżek oliwy
  • po 1 łyżce musztardy i soku z cytryny
  • bazylia,sól,biały pieprz
Piersi kurczaka bądź indyka pokroić w paseczki,posolić,natrzeć czosnkiem i posypać pieprzem ziołowym,obtoczyć w jajku i sezamie z bułką.Usmaży.
Składniki sosu ze sobą połączyć,dokładnie wymieszać.
 Umytą sałatę porwać na kawałki.Plastry mięsa wyłożyć na sałatę ,polać sosem.Udekorować pomidorem.






wtorek, 16 czerwca 2015

KNEDLE SEROWE Z TRUSKAWKAMI

  Sezon na truskawki trwa w najlepsze,u mnie jest ich pod dostatkiem.Sama już nie wiem co z nimi robić.Codziennie zrywam po dwie duże miski..
  Knedle chodziły za mną od dawna,tylko jakoś czasu brakowało by je przygotować.W końcu doczekały się i są....przepyszne.


Składniki na 24szt
  •  500g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 24 duże truskawki
  • jogurt grecki+cukier+truskawki zmiksowane do polania knedli
Truskawki myjemy,szypułkujemy i suszymy.
Twaróg rozgniatamy,łączymy z jajkami,solą i mąką i dokładnie wyrabiamy.Ciasto trochę się lepi ale nie należy dodawać więcej mąki bo knedle wyjdą twarde.Z ciasta formować małe placuszki,środek wypełnić truskawką i zlepić dokładnie brzegi,formując kulki.Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę.Gdy się zagotują,gotować jeszcze ok 3-4 min.
Gotowe knedle polać przygotowanym sosem z truskawek i jogurtu.
Przepyszne.





niedziela, 14 czerwca 2015

ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI

  Sezon grillowy w pełni więc chcę polecić Wam przepyszne mięsko.Jeśli poszukujecie czegoś innego niż karkówka,skrzydełka to przepis przypadnie Wam do gustu.


Składniki:
  • ok 500g polędwicy wieprzowej
  • ok 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok 100 g żółtego sera
  • słodka mielona papryka
  • sól i pieprz
Pieczarki i cebulę obrać,pokroić w małą kosteczkę,czosnek przecisnąć wyciskarką.Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła,dodać pieczarki i smażyć aż woda ,którą puściły,odparuje.Doprawić solą,pieprzem i czosnkiem.
Polędwicę umyć i osuszyć,pokroić w 2cm plastry,rozbić.Oprószyć solą,pieprzem i papryką z dwóch stron.
Ser zetrzeć na tarce.Na każdy plaster mięsa nakładać porcję pieczarek,posypać serem.Zwinąć w roladki,pomagając sobie wykałaczkami.Posmarować olejem i ułożyć na rozgrzanym grillu.Piec ok 10- 15 min z każdej strony.




piątek, 5 czerwca 2015

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

  Sałatka z kurczakiem to danie niezwykle smaczne i pożywne,które możemy przygotować zarówno na obiad jak i na kolację.Moja jest niezwykle prosta i szybka ale bardzo smaczna.


Składniki:
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • sałata lodowa
  • 2 duże pomidory
  • 2 ogórki zielone
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1,5 łyżeczki czubrycy czerwonej
  • łyżeczka przyprawy do drobiu
  • sos włoski do sałatek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka czubrycy zielonej ,pieprz
Pierś z  kurczaka pokroić w paseczki lub kostkę,posypać przyprawą do drobiu,do gyrosa oraz czerwoną czubrycą i dobrze wymieszać.Podsmażyć na grillowej patelni lub normalnej w niewielkiej ilości oleju.
Pomidora i ogórka pokroić w kostkę .Rzodkiewkę w talarki.Sałatę umyć,dokładnie odsączyć i porwać na kawałki.Tak przygotowane składniki przełożyć do wysokiej miski.Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając oliwę i wodę oraz 2 ząbki czosnku,pieprz i zieloną czubrycę,a następnie polać nim sałatkę.Zostawić na ok 15-20 min by się przegryzła.