sobota, 31 października 2015

SERNIK Z ROSĄ

  Sernik znany przez wszystkich,ale nie mogło go zabraknąć wśród moich przepisów na blogu.Jeden z ulubionych,zawsze się udaje,rozpływa w ustach.Przepis z fantastycznej książki "Gotuj z siostrami".
Ciasto:
  •  2 szklanki mąki
  • 3 jajka(1 całe i 2 żółtka)
  • 100g margaryny lub masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
 Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 6 jajek(2 całe i 4 żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
 Pianka:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  Składniki na ciasto połączyć i zagnieść.Po wyrobieniu rozwałkować na stolnicy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  Zmielony twaróg utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo jajka,budyń,olej i na końcu mleko.Powstałą masę o rzadkiej konsystencji wylać na ciasto i piec ok 60 min w temp 180stC.
  Pozostałe z 6 jajek białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Po 60 min sernik wysunąć z piekarnika,wyłożyć na wierzch ubitą pianę i ponownie wstawić na ok 10-15 min,by zapiec pianę(należy uważać by się nie przypaliła).
  Gotowy sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,następnie wynieść do zimnego pomieszczenia..wtedy utworzy się nam piękna rosa.
  Po upieczeniu należy odciąć nożem ciasto od brzegów formy.

 Ciasto należy piec w blaszce 36x25.Tym razem upiekłam w większej(40x28),gdyż gości u mnie bardzo dużo,sernik troszkę niższy ale nadal smaczny.

SZARLOTKA Z AJERKONIAKIEM

  Moja dzisiejsza propozycja ciasta to elegancki jabłecznik w wersji dla dorosłych.Nie jesteśmy z mężem zbytnio smakoszami ciast z jabłkami,wolimy inne słodkości.Gdy zobaczyłam ten przepis wśród pyszności s Anastazji wiedziałam,że musimy spróbować.Połówki jabłek zatopione w budyniu,który bardziej przypomina kisiel,delikatna masa ze śmietany z brzoskwiniami,całość polana ajerkoniakiem...jednym słowem niebo w buzi.Przepis podaję z małymi zmianami.
Ciasto:
  •  40 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę,proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.

Jabłka:
  •  2 kg jabłek
Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne.

Masa budyniowa:
  •  2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu
  • 2-3 jasne budynie bez cukru
Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać je gorącym budyniem i piec ciasto w 180st C przez ok 50 min.Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie.

 Masa śmietanowa:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • cukier do smaku tj ok 2-3 łyżki 
  • puszka brzoskwiń
  • ajerkoniak
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix (ja zrezygnowałam)
Śmietanę ubić,dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę.masę równo rozłożyć na upieczonym i dobrze wystudzonym cieście.Wierzch przybrać brzoskwiniami.przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.

  S Anastazja radzi by ciasto zrobić w tortownicy bo lepiej się wyjmuje.Jednak ja nie posłuchałam.U mnie blaszka 35x28,ciasto wystarczająco wysokie,wyjęcie też nie stanowi problemu.Chodź w tortownicy może stanowić niezły torcik,jak kto woli.Z wina można zrezygnować i zastąpić samym sokiem jabłkowym,będzie taniej i dla dzieci.

poniedziałek, 26 października 2015

CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI

  Ostatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione...
Biszkopt:
  •  6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl maki
  • 1 łyżeczka pr do pieczenia
  • kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada 
Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu wmieszać przesianą mąkę z pr do pieczenia oraz kropelki do zapiekania.Piec ok 25-30 min w 180st C.

Masa czekoladowa:
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 750 ml śmietany 30% lub 36%
 Dodatkowo:
  •  gruszki w syropie 
lub
  •  5 gruszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • czekolada gorzka starta na wierzch
Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie i nie rozpadały się.Wyjąć z tej wody i ostudzić.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą
Myślę,że osoby,które uwielbiają czekoladę sięgną po ten przepis,naprawdę warto.

poniedziałek, 19 października 2015

MUFFINKI Z MIĘSA MIELONEGO


  Moja dzisiejsza propozycja to smaczna,soczysta i idealna przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia.Możemy ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno,w obu wersjach smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
  •  60 dag mielonego mięsa
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ser żółty,parmezan lub mozzarella
  • sól,pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • smażony boczek do dekoracji 
Papryki umyć,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.cebulę drobno posiekać,zeszklić cebulę,dodać paprykę i dusić na średnim ogniu,od czasu do czasu mieszając.Nadzienie przełożyć na talerzyk,odstawić do ostygnięcia.
Mięso mielone doprawić solą,pieprzem,czosnkiem dosyć intensywnie,dodać duszone warzywa,doprawić według uznania.By ożywić moje muffiny dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę- akcent zielony.starannie wszystko połączyć.
Formy do muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym farszem,posypać tartą bułką,dodać starty ser,wyłożyć resztę mięsa.Tak przygotowane muffiny piec ok 30 min w 180st C.
Udekorować papryką i usmażonym boczkiem.

wtorek, 13 października 2015

FILET Z KURCZAKA Z SEREM I CZERWONĄ CEBULĄ

  Pyszny,soczysty filet z kurczaka o wyrazistym smaku.Czerwona cebula jest doskonałym dodatkiem do delikatnego kurczaka gdyż jest nieco ostrzejsza niż biała a zalewa ze śmietany chroni mięso przed wysuszeniem podczas smażenia,zapewnia mu soczystość i miękkość.
Składniki na 2 osoby:
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 2 plasterki sera żółtego
  • czerwona cebula
  • ser mozzarella
  • pieprz biały i ziołowy,sól
  • słodka papryka mielona
  • czosnek
  • śmietana
  • bazylia
Naciąć pojedynczego fileta  wzdłuż na kieszeń,rozbić delikatnie tłuczkiem.Nasmarować ząbkiem czosnku,solą,pieprzem ziołowym,białym i papryką słodką.Nafaszerować plastrem sera żółtego,krążkami czerwonej cebuli,posypać mozzarellą i spiąć wykałaczką.Przyrządzić zalewę ze śmietany połączonej z 2 -3 ząbkami czosnku i bazylią.Polać nią filety i pozostawić na 20 min.Wyjąć filety z zalewy i smażyć ok 5-8 min z każdej strony.

poniedziałek, 12 października 2015

SYROP Z PIGWOWCA

  Kolejna propozycja na użycie pigwowca to pyszny i zdrowy syrop,który może być doskonałym dodatkiem do wody lub herbaty zamiast cytryny.Aromatyczny syrop jest również pomocny przy leczeniu przeziębienia dzięki dużej ilości witaminy C.....nic tylko pić
Składniki:
  •  1 kg pigwowca
  • 1 kg cukru
Umyte owoce pigwowca kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki.Następnie wkładamy warstwę owoców do wyparzonych słoików i zasypujemy cukrem.Czynność tą powtarzamy do zapełnienia słoików(z 1 kg pigwowca powinno się otrzymać 2 litrowe weki). Potem zakręcamy słoiki,odstawiamy w chłodne miejsce i od czasu do czasu potrząsamy nimi.Po około 2-3 dniach sok z owoców zapełni słoiki i wówczas możemy go przechowywać w lodówce.
Oddzieliłam syrop od owoców,przelałam do mniejszych słoików i odstawiłam do lodówki.Nie pasteryzuję,podobno taki syrop traci wiele cennych witamin.Jeśli jednak nie macie miejsca w lodówce czy zimnej piwnicy hmmm pasteryzacja jedynie Wam zostaje.W końcu trochę tych witamin jeszcze pozostanie a sam syrop jest naprawdę smaczny,warto go zrobić.
Innym sposobem na wykorzystanie tych wspaniałych owoców jest suszenie....taki suszony pigwowiec można dodać do herbatki .....u Nas ma inne wykorzystanie.Owoce czekają na Boże Narodzenie.Dodaję do kompotu z suszonych owoców...niesamowicie wzbogaca smak,a ten aromat....nie wyobrażam sobie tego kompotu bez pigwowca.Wystarczy umyć,pokroić w plasterki,usunąć nasiona,ususzyć i gotowe.

Pytacie często co zrobić z owocami pozostałymi z nalewki lub takiego syropu.Otóż zastosowań jest mnóstwo.Najprościej można dodawać do herbatki lub zasypać ponownie cukrem,zakręcić słoiki i trzymać w zimnym miejscu...w odpowiednim czasie wykorzystać do ciasta. Dobrym sposobem jest też zrobienie musu: owoce przełożyć do garnka,zalać litrem wody i gotować do miękkości.Następnie przetrzeć przez sito,by otrzymać mus.Mus można połączyć ze startymi na tarce lub drobno pokrojonymi i podduszonymi jabłkami,wymieszać i ewentualnie dodać odrobinę cukru.Całość zagotować,gorący mus włożyć do słoików i krótko pasteryzować.Taki mus jest wspaniałym dodatkiem do naleśników,ciast....mniam mniam...u mnie się właśnie robi więc foteczka później.

sobota, 10 października 2015

ROGALIKI ORZECHOWE

  Obłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie.

Składniki:
  •  30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych
  • cukier waniliowy
  • 2 - 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek do pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik.
Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.


piątek, 9 października 2015

ŚLEDŹ W CIEŚCIE PIWNYM

  Ostatnio męża mam w domu bardzo mało więc kiedy zadzwonił i powiedział,że będzie rano w piątek moja radość była wielka.Od razu wiedziałam też,że będzie szaleństwo w kuchni.No i było...pyszne śledzie popływały sobie w piwie.
Składniki:
  •  6 świeżych śledzi lub 12 filetów śledziowych
  • sól,pieprz,sok z cytryny
  • łyżka musztardy rosyjskiej
 Ciasto piwne:
  • 2 jajka
  • 250 ml jasnego piwa
  • 200 g mąki
  • sól,pieprz
Całe śledzie wyfiletować,opłukać,dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa.Posolić,popieprzyć,skropić sokiem z cytryny,włożyć do miski.Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały.

Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę.

W garnku podgrzać tłuszcz,kawałki ryby kolejno zanurzać w cieście i porcjami smażyć na złoto - brązowo w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku,podawać według uznania.
  Oczywiście rybka przyrządzona w ten sposób może być dowolna,taka na jaką macie ochotę.Śledzik jest bardzo zdrowy,często zapomniany i niedoceniony ....warto od czasu do czasu po niego sięgać.

środa, 7 października 2015

PLACKI Z BURACZKÓW,TWAROGU I GRUSZEK

  Od jakiegoś czasu chodziły za mną placuszki z buraczków.Nadarzyła się okazja,gdyż gotowałam buraki do słoików(przepis wkrótce) więc parę skradłam.Polecam Wam,są pyszne,zdrowe i bardzo delikatne.
Składniki:
  •  3 niewielkie czerwone buraki
  • 2 gruszki lub jabłka
  • 40 dag twarogu
  • jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • sól
Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Twaróg i kilka łyżek mleka utrzeć na jednolitą masę.Gruszki lub jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.Jajko ubić z mlekiem rozcieńczonym wodą oraz z cukrem i solą,stopniowo dodając przesianą mąkę,a  potem wymieszać z twarogiem,buraczkami i gruszką lub jabłkiem.Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron Są one bardzo delikatne,trzeba uważać przy odwracaniu na drugą stronę.
Można podawać ze stopionym masłem i śmietaną ale dla mnie pyszne są bez dodatków.

wtorek, 6 października 2015

PIGWÓWKA - NALEWKA Z PIGWOWCA

  Pigwa czy pigwowiec?
Pigwa to drzewo a pigwowiec niewielki krzew o pięknych różowych,czerwonych lub pomarańczowych kwiatach.Ma znacznie mniejsze owoce niż pigwa,ale są bardziej aromatyczne i kwaśne.Zawierają mnóstwo pektyn oraz witamin: A,C,żelazo,magnez,miedź i wiele innych.Najlepiej zbierać je gdy są w pełni dojrzałe (żółte) po pierwszych przymrozkach. Można z nich przyrządzić galaretki,dżemy,soki,nalewki ....
  Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszną nalewkę...doskonała na długie zimowe wieczory ...dla zdrowotności.






Składniki:
  •  1,5 kg owoców pigwowca
  • 1 l spirytusu
  • ok 1 kg cukru
Owoce pigwowca dokładnie myję,pozbawiam gniazd nasiennych oraz w miarę możliwości białej otoczki ( ona nadaje goryczkę nalewce)  i kroję na drobne kawałki.Wkładam do dużego słoja i zalewam spirytusem.Owoce w całości powinny być przykryte alkoholem..Słoik zakręcam i odstawiam na około 4 tygodnie.Co kilka dni potrząsam słoikiem.
Po 4 tygodniach ze słoja zlewam alkohol.Owoce pigwowca zasypuję cukrem,ponownie zakręcam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilka dni do wytworzenia się syropu.Co jakiś czas potrząsam słojem.
Po kilku dniach zlewam syrop z owoców i dodaję do niego alkohol.Dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 tygodnie.Po tym czasie przelewam przez gęstą gazę do butelek,najlepiej z ciemnego szkła.Butelki zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na kilka miesięcy.
Nalewka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza i nabiera pięknego bursztynowego koloru.
U mnie nalewka robi się z 3 kg owoców.



sobota, 3 października 2015

CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE

  Pyszne,mocno czekoladowe ciasteczka specjalnie dla mężusia.Polecam bo szybko się je robi i szybko znikają.

Składniki:
  •  2 szklanki mąki tortowej
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1 gorzka czekolada lub kropelki do zapiekania
  • ok 200 g orzechów włoskich
Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki.
Małą łyżeczką nabierać ciasto,formować kuleczki,lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem.
Piec ok 12-15 min w 180stC.Po ściągnięciu i po upieczeniu są bardzo miękkie,ale z czasem stają się coraz bardziej kruche.Z takiej ilości wychodzi ok 40-50 ciasteczek.Oczywiście wszystko zależy od wielkości.