czwartek, 31 marca 2016

PIECZONY PASZTET MIESZANY

  Nie udało mi się wstawić przepisu na mój pasztet przed świętami.Sami wiecie jak to jest.Co prawda miałam mniej obowiązków,gdyż święta spędzaliśmy u moich rodziców,ale mimo wszystko...nie lubię przyjeżdżać na gotowe.
  Pewnie nikt z Was nie będzie robił teraz pasztetu,ale przepis się przyda...jak nie teraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie.
Składniki:
  •  3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego)
  • 1/2 kg podgardla wieprzowego
  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej
  • 2-3 cebule
  • 6 jajek
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 2 mniejsze pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • sól,pieprz,ewentualnie 1 łyżeczka majeranku
Jarzyny z zielem angielskim i liściem laurowym zagotować.Do wrzątku dodać mięso i podgardle.Gotować aż mięso będzie miękkie,po pól godzinie posolić.Grzyby namoczyć,najlepiej na noc,ugotować.Wątróbkę pokroić,cebulę również i podsmażyć.Ugotowane mięso zemleć w maszynce wraz z grzybkami,wątróbką i jarzynami.Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.Dodać żółtka,gałkę muszkatołową ,sól,pieprz - dobrze wymieszać.Jeśli pasztet jest za suchy dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać i przełożyć do foremek,najlepiej aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.Na wierzch każdego wlać po 2 łyżki wywaru.Piec w piekarniku w temp 170-180 st.C przez ok 1 godz. Pasztet jest gotowy gdy zaczyna odstawać od foremek,górę możemy również bardziej przyrumienić.
  Z takiej ilości mięsa wyszły mi 4 foremki pasztetu więc część z nich zamroziłam razem z aluminiową foremką,resztę zawiozłam do rodziców.

środa, 30 marca 2016

CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ

   W tym roku w święta królowały u mnie ciasta s Anastazji,są smaczne,zawsze się udają.Ciasto,które Wam prezentuję dzisiaj piekłam pierwszy raz,uwielbiam wszelkie nowości i eksperymenty.Zawsze na szczególne okazje trochę ryzykuję,ale bez ryzyka nie ma sukcesu.Ciasto zachwyciło rodzinę i gości zarówno wyglądem jak również smakiem - nie jest przesłodzone,wręcz idealne.

Ciasto z jabłkami:
  •  30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
Jajka roztrzepać z cukrem,dodać przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce(najlepiej na noc)(ja tego nie zrobiłam,gdyż nie miałam czasu,ale myślę,że ciasto będzie lepsze jak poleży w lodówce) .Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zarobić ciasto,podzielić na dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku.
Na spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min.

 Masa truskawkowa:
  •  1 1/2 - 2 l musu truskawkowego
  •  galaretki truskawkowe
Zmiksować truskawki,wymieszać z suchymi galaretkami.Mieszając,podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki.

 Beza:
  •  5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 dag płatków migdałowych
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce,posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min.

 Masa śmietankowa:
  • 1 l śmietany 36%
  • 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam 2 galaretki cytrynowe)
Żelatynę lub galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części.

Dodatkowo:
  •  2 opakowania Delicji
 ZŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto z jabłkami - połowa masy śmietankowej - równomiernie rozłożyć delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą.


wtorek, 22 marca 2016

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo sycącym.
Składniki:
  •  50 dag fasoli Jaś
  • wędzona kość 
  • 25-30 dag wędzonego boczku
  • 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera i pora
  • 1 cebula opalona jak do rosołu
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
  • sól,pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek 
Fasolę namoczyć na ok 8 godzin,po tym czasie doprowadzić do wrzenia,odcedzić,zmienić wodę i w świeżej gotować do miękkości.Dodajemy kości wędzone,boczek,ziele angielskie i liść laurowy.Warzywa czyścimy,kroimy w kostkę i również dodajemy do gotującej się fasolki.Gdy boczek i mięso od kości będą już miękkie wyciągamy z wywaru,studzimy.Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso oddzielamy od kości,również kroimy w kostkę.Gdy fasolka jest miękka dodajemy nasze mięsko,boczek i kiełbasę.Pod koniec dodajemy przecier,keczup,paprykę wędzoną,majeranek,pieprz,sól wg uznania.Jeśli chcemy fasolkę możemy zagęścić mąką,ale nie jest to konieczne.
Polecam Wam ten sposób bo fasolka jest nie tylko pyszna,ale również poprzez ten sposób jej gotowania unikamy wzdęć i gazów.

piątek, 18 marca 2016

BABKA "KARMELCIA " Z BRZOSWINIAMI

  Ciągle poszukujemy nowych smaków,nowych przepisów...owszem są ciasta,do których wracamy,ale najczęściej w święta jest coś nowego.Tym razem zrobiłam próbną babkę s Anastazji z najnowszej książki.Muszę przyznać,że wyszła smaczna i babka pojawi się na świątecznym stole.Podam Wam przepis z książki.Jednak ta świąteczna ulegnie małym zmianom....jak zawsze zmniejszę ilość cukru a zwiększę ilość likieru i dodam brzoskwinie,gdyż teraz ich niewiele.Polecam bo Nam bardzo posmakowała i z pewnością będziemy do niej wracać,nie tylko na Wielkanoc.
 Składniki:
  •  2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • 25 dag margaryny bądź masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki likieru adwokat
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 5 połówek brzoskwiń z syropu
Margarynę,olej,cukier,likier oraz wodę zagotować.Przestudzić.Dodać żółtka,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.Ciasto wylać do formy na babkę,wierzch równomiernie przykryć brzoskwiniami i piec ok 50-60 min w 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Po raz kolejny przekonałam się,że przepisy s Anastazji są niezawodne i zawsze się udają.Naprawdę szczerze polecam tą babkę.

środa, 16 marca 2016

BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY

  Kolejna piękna dekoracja świątecznego stołu,bez której trudno mi się obyć.Mimo,że foremkę wykorzystuje się tylko raz w roku to warto ją mieć.Baranek czy zajączek zrobiony samodzielnie z pewnością lepiej smakuje i wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji.
Ciasto:
  • 15 dag masła bądź margaryny
  • 20 dag cukru
  • 35 dag maki
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku,następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.Ubić pianę z białek,wymieszać delikatnie z ciastem.
Przygotować formę w kształcie baranka i zajączka.Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.Wyłożyć ciasto do połowy foremek i piec ok 45 min w temp. ok. 180 st C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia,następnie wyciągnąć z foremki.Ta ilość ciasta wystarcza na 2 porcje wiec baranka i zajączka piekłam równocześnie pilnując czasu - zajączek upiekł się wcześniej.
Ozdabiamy wg gustu.U mnie baranek posmarowany lukrem dosyć rzadkim,następnie posypany wiórkami kokosowymi imitującymi wełnę,oczy z czekoladowych kuleczek do zapiekania.Zajączek posypany cukrem pudrem,niektóre części zaznaczone gęstym lukrem,jajeczko ozdobiłam kolorowym lukrem ( mogą też być pisaki).

poniedziałek, 14 marca 2016

KARKÓWKA Z SZYNKOWARA

   Gdy zbliża się sobota nabieram ochoty na pyszną wędlinę.Wiecie,że unikam tych kupnych więc musi to być coś domowego.Dzięki uprzejmości Tradismak mam szynkowar, z którym zaprzyjaźniam się coraz bardziej https://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226
  Tym razem wybrałam karkówkę bo to Nasz ulubiony kawałek mięsa - najbardziej smaczny.Najlepszą reklamą będzie fakt,że właściwie po wędlinie pozostały tylko zdjęcia.Mój mąż był zachwycony - musicie wiedzieć,że jest On bardzo wymagający jeśli chodzi o smak i w ogóle o jedzenie.Ciężko go zadowolić,ale tutaj 1000% satysfakcji.
Składniki:
  •  ok 1 kg karkówki
  • pół główki czosnku
  • 1  łyżeczka Peklosmaczka Tradismak lub soli peklującej
  • 1 - 1,5 łyżeczki przyprawy Szeherezada Tradismak
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
Mięso z karkówki umyć,osuszyć.Czosnek podzielić na dwie części,jedną przecisnąć przez praskę,zaś pozostałe ząbki czosnku wykorzystać w całości.Mięso karkówki ponacinać i włożyć tam nasze ząbki.Następnie naciąć tak by uzyskać płat mięsa,delikatnie rozbić tłuczkiem,natrzeć solą peklującą z dwóch stron - tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie mięso posypać przyprawą ( u mnie Szeherezada),natrzeć pozostałym czosnkiem,musztardą i majerankiem - oczywiście z dwóch stron. Zwinąć jak roladę,obwiązać nitką.Do szynkowara włożyć woreczek,umieścić w nim mięso,zamknąć praskę i odstawić na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie zagotować wodę,do środka włożyć na dno ściereczkę,na to szynkowar i parzyć w 80-90 st ok 2 godzin.Po ugotowaniu zalać zimną wodą,gdy ostygnie włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Tym razem zrezygnowałam z żelatyny...trochę przy krojeniu wędlina się rozchodziła,ale nam to nie przeszkadzało....jeśli jednak chcecie mieć spójną proponuję dodać 2 - 3 łyżeczki żelatyny.

sobota, 12 marca 2016

WIENIEC WIELKANOCNY


  Uwielbiam ozdoby świąteczne,które są zrobione własnoręcznie....niesamowicie cieszą.Dzisiaj proponuję Wam piękny świąteczny wieniec z ciasta drożdżowego.
Składniki:
  •  500 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 70 g masła lub margaryny
  • 40 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
Zrobić rozczyn: drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru.Wsypać tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 25 min. Roztopić masło.Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki,cukru i żółtka.Wlać masło i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie gładkie.Odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Ciasto podzielić na 4 części.Z jednej uformować 2 wałki,zlepić je końcami i spleść.Połączyć,tworząc mały wieniec.Zrobić to samo z pozostałymi dwoma częściami ciasta.wieńce połączyć ze sobą.Czwartą część podzielić na pół i uformować cienkie wałeczki tak,by opleść nimi cały wieniec.Ciasto przełożyć na blaszkę i zostawić do wyrośnięcia na 15 min.

Podgotować 3 jajka.Surowe jajko roztrzepać,posmarować wieniec.Po środku każdego z trzech wieńców włożyć jajko.Piec ok 35 min w 180 st C.
Po upieczeniu jajka delikatnie wyciągnąć....udekorować wg uznania. W środek można wsadzić piękne pisanki - jajeczka udekorowane.Tutaj moja dekoracja przedświąteczna taka szybka - może skusicie się i skorzystacie z przepisu bo warto mieć pięknie udekorowany stół.

czwartek, 10 marca 2016

WIOSENNY TWAROŻEK - SERNICZEK NA ZIMNO

  Propozycja dla lubiących twarożek - ten trochę inny,ale bardzo bardzo smaczny,aksamitny,o wyrazistym smaku,lekko chrupiący.Spróbujcie,z pewnością nie pożałujecie. Zatęskniłam za wiosną,za smakiem prawdziwych warzyw...te jeszcze nie są tak smaczne,ale co tam....raz mogę sobie pozwolić na takie jedzonko.
Składniki:
  •  2 ogórki zielone
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 40 dag mielonego tłustego twarogu
  • 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kiełki rzodkiewki
  • 5 - 6 łyżeczek żelatyny
  • pół główki czosnku (lub 2-3 ząbki  jeśli lubicie mniej wyraziste smaki)
  • sól,pieprz biały
Zioła  opłukać,osuszyć i pociąć na drobne kawałki.Ogórki umyć,obrać i posiekać na drobną kostkę ( ewentualnie zetrzeć na grubej tarce). Rzodkiewki oczyścić i pociąć w słupki. Oprószyć solą,odłożyć na ok 15 min,by puściły sok i stały się miękkie.Lekko odcisnąć.
Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną,przyprawić solą,białym pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody,odstawić na kilka minut.Kiedy spęcznieje rozpuścić,podgrzewając na bardzo małym ogniu,stale mieszając.Śmietanę kremówkę ubić,ostrożnie dodać do masy twarogowej razem z rozpuszczoną żelatyną.następnie dodać odciśnięte ogórki,rzodkiewki oraz posiekane zioła,kiełki - wymieszać.
Formę keksową wyłożyć folią spożywczą.Nałożyć do niej masę serową i wstawić do lodówki,najlepiej na noc.Rano keksówkę odwrócić do góry dnem,ściągnąć folię i pyszne śniadanie.

poniedziałek, 7 marca 2016

MIELONKA CZOSNKOWA Z SZYNKOWARA

  Ostatnio w ramach współpracy z firmą  http://www.tradismak.pl/ otrzymałam zestaw do produkcji domowej wędliny.Ogromnie mnie to ucieszyło,gdyż uwielbiam takie swojskie smaki,kupne wędliny Nam nie smakują i praktycznie kupujemy je bardzo sporadycznie.
  W ramach testowania otrzymałam zestaw http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Singiel/373
to zestaw dla jednej osoby,ale dla Nas jest idealny.Wolimy częściej robić wędlinę i mieć ją świeżutką.
  Na pierwszy ogień poszła mielonka mocno czosnkowa,która wyszła bardzo smaczna....no,ale cóż się dziwić.W końcu mamy prawie samo mięsko,tym razem użyłam drobiowego.
Składniki:
  •  0.60 dag udźca z indyka
  • 0.30 dag piersi z kurczaka
  •  2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna  firmy Tradismak
  • pół główki czosnku
  • trochę soli,biały pieprz
  • 2 łyżeczki żelatyny
 Umyte,osuszone mięsko zmielić w maszynce,dodać sól,pieprz,przyprawę Rozkoszna,przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie wymieszać,wstawić do lodówki,najlepiej na noc by mięso przeszło przyprawami.Wyciągamy z lodówki,dodajemy żelatynę,wlewamy trochę przegotowanej wody i ponownie mieszamy,aż mięsko zrobi się kleiste.Gotowe układamy w prasce,ubijamy łyżką ,zamykamy klamrę dociskową.Do garnka wlewamy wodę,by sięgała ok 1 cm poniżej brzegu praski.Układamy na dno ściereczkę,wkładamy szynkowar  i gotujemy pod przykryciem ok 60 min,w temperaturze 85-90st .Temperatura wewnątrz praski ma osiągnąć 71 st,dlatego potrzebny jest termometr,który znajduje się w zestawie.Po upływie tego czasu szynkowar wyjmujemy z wody( nie otwieramy) zalewamy zimną wodą...gdy praska będzie już chłodna wstawiamy do lodówki,najlepiej na noc.Rano otwieramy...najlepiej na 30 sekund wstawić do gorącej wody,następnie odwrócić do góry i mielonka z łatwością sama się wysuwa.
Mięsko wyszło smaczne,mocno czosnkowe więc takie jakie uwielbiamy,do tego sporo galaretki i co najważniejsze wiemy co jemy...mniam.

niedziela, 6 marca 2016

MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA

  Właśnie mija rok odkąd zaczęłam prowadzić bloga.Aż sama w to nie mogę uwierzyć,niesamowicie szybko płynie ten czas.Ten post jest 125 - tyle udało  mi się napisać przez okrągły rok.
  Chciałam podziękować wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga,mam nadzieję,że przepisy z których korzystacie na dobre zagoszczą w Waszych domach.Daliście mi przez ten rok mnóstwo radości.Mam nadzieję,że będzie Nas tutaj coraz więcej,że będziecie się chwalić swoimi zdjęciami potraw wykonanych z moich przepisów oraz coraz więcej będzie też pojawiało się Waszych komentarzy.
  Kulinarny blog był jednym z moich marzeń,gdyż uwielbiam gotować,tworzyć coś nowego w kuchni,udoskonalać stare przepisy,kupować masę gadżetów przydatnych w kuchni.Zdaję sobie sprawę,że nie jest idealny,ze wiele pracy przede mną,ale będę się starać.Mam mnóstwo pomysłów,energii do działania więc mam nadzieję,ze zostaniecie ze mną.
  W tym urodzinowym poście postanowiłam podsumować ostatni rok:

Blog ogółem odwiedziło 117 557 osób
Na bloga trafiło 125 postów ( łącznie z dzisiejszym)
Ilość komentarzy 98 ( łącznie z moimi)
Strona na facebooku zyskała 1522 polubień ( od września)

Na koniec jeszcze 5 najpopularniejszych postów,które dla mnie są dużym zaskoczeniem:

1. Skrzydełka a la KFC 7138 wyświetleń
http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/skrzydeka-la-kfc.html

2.Pieczone ziemniaki z piekarnika 5252 wyświetleń
http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/02/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html

3. Pizza z patelni 4703 wyświetleń
http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/pizza-z-patelni.html

4. Babeczki do barszczu 4298 wyświetleń
http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/babeczki-do-barszczu.html

5. Placuszki z kurczaka z mozzarellą  2706 wyświetleń
http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/placuszki-z-kurczaka-z-mozzarella-i.html

  To byłoby na tyle.Zapraszam Was na urodzinowe ciasto.Mąż twierdzi,że z dnia na dzień jest coraz smaczniejsze.

 Składniki:
  •  125 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 375 g cukru
  • 250 g gotowej masy makowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 600 g wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie bardzo stężałą masę)
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 250 g kremówki
  • 750 g twarogu
  • skórka starta z 1 cytryny
3 jajka rozbić,żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.125 g masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć  masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min.

125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo dodawać mąkę z cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min.

Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć ze 150 g cukru i skórką z cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc.
Przed podaniem polałam domową wiśniówką....wyszło pysznie.

piątek, 4 marca 2016

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKIEM

  Pyszna sałatka,która z powodzeniem może być spożywana na kolację czy śniadanie....składniki i połączenie zaskakujące i taki też jest smak.Spróbujcie i dajcie znać czy wam smakuje,bo mi bardzo.
Składniki:
  • 25 dag solonych filetów śledziowych
  • 1 burak
  • 1 jabłko kwaskowe
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • koperek
  • sól,pieprz
 Sos:
  •  2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
Śledzie moczyć w zimnej wodzie.aż będą odpowiednio słone.Osuszyć,pokroić na małe kawałki.
Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko obrać,pokroić na ćwiartki,następnie na cienkie plasterki.Ogórki  pokroić w kostkę,obraną cebulę w cienkie krążki.Wszystkie przygotowane składniki umieścić w salaterce.

Przygotować sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą.sałatkę polać sosem,oprószyć solą,pieprzem,posypać koperkiem i delikatnie wymieszać.
Sałatkę zostawić na parę godzin w lodówce by składniki miały czas się przegryźć...u mnie stała całą noc.

czwartek, 3 marca 2016

AROMATYCZNY DORSZ PIECZONY

  Pieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam.
Składniki:
  •  dorsz - jeden filet
  • sól,pieprz
  • ostra wędzona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • masło(4-5 cienkich kawałków)
  • cytryna
 Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Rybkę umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - 4-5 w zależności jak duży jest filet.Przyprawić solą,pieprzem i papryką z obu stron,następnie skropić sokiem z cytryny i nasmarować czosnkiem.Można odstawić na godzinę lub więcej by rybka przeszła przyprawami.Piekarnik nastawić na 200 st C,na każdy kawałek rybki położyć po plasterku masła i plasterku czosnku,posypać grubo zmielonym pieprzem ( w moździerzu)zawinąć w folię i piec ok 30 min.Moja rybka podana była z pomidorkami,które również się dusiły w piekarniku,wyszły bardzo słodkie.

wtorek, 1 marca 2016

SURÓWKA COLESLAW

  Najpyszniejsza surówka dzięki idealnie dobranym proporcjom przypraw.
Składniki:
  •  biała lub czerwona kapusta starta na grubych oczkach
  • 1-2 marchewki starte
  • 2 małe cebule
  • 1/3 szkl cukru pudru (może być mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1/2 szkl majonezu lub gęstego jogurtu
  • trochę mleka gdy majonez zbyt gęsty
  • 1 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Kapustę i marchew dodać do miski.Cebulę drobno pokroić i dorzucić do pozostałych warzyw.Cukier,sól,pieprz, ocet,sok z cytryny i majonez wymieszać i polać warzywa,dokładnie wymieszać.włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Surówka może wytrwać w lodówce ok 3 dni,robi się jeszcze smaczniejsza.