poniedziałek, 30 maja 2016

MIZERIA Z KUKURYDZĄ

  Pyszna mizeria,którą mogłabym jeść kilogramami,doskonała do obiadu,do mięska z grilla ale też może stanowić oddzielny posiłek,szczególnie w takie upale dni jak dziś.
Składniki:
  •  1 kg zielonych,świeżych ogórków
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • koperek
  • 1szklanka jogurtu naturalnego wymieszanego ze śmietaną 18% w proporcjach wg uznania( sam jogurt też może być)
  • sól,pieprz
  • 4 ząbki czosnku
Ogórki obrać,pokroić w plasterki,połączyć z odcedzoną kukurydzą,dodać pokrojony koperek,zmiażdżony czosnek,przyprawić solą,pieprzem i zalać jogurtem wymieszanym ze śmietaną.


piątek, 27 maja 2016

KRÓLIK DUSZONY S. ANASTAZJI

  Jakiś czas temu wujek obiecał mi królika no i słowa dotrzymał.Ogromna dla mnie radość bo to wspaniałe,pyszne i zdrowe mięsko.Dobrze się też złożyło bo mam akurat przy sobie rodziców więc Dzień Matki to doskonała okazja by kuchnia serwowała zdrowy obiadek.Bo dla moich rodziców wszystko co najlepsze.Przepis pochodzi z książki s Anastazji,troszkę pokombinowałam,ale nie lubię sztywno trzymać się przepisu.Królik wyszedł wyśmienity,z pewnością wart jest wypróbowania.
Składniki:
  •  królik ( 1 sztuka)
  • 1/2 główki czosnku
  • 4-5 cebul
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • majeranek
  • sól,pieprz
  • mąka pszenna
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • mleko
  • przecier pomidorowy
Królika dzień przed duszeniem zalać mlekiem - można poporcjować bądź zalać w całości - zostawić na 6-8 godzin.Po tym czasie dokładnie osuszyć,nasmarować czosnkiem z solą,posypać ulubioną przyprawą do kurczaka,pieprzem oraz majerankiem.Włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia królika obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić,zeszklić na oleju bądź maśle,dodać ziele angielskie,liść laurowy,podlać wodą bądź rosołem,włożyć obsmażonego królika i dusić do miękkości.
Wyjąć porcje królika,dodać przecier pomidorowy,dobrze połączyć i ponownie włożyć mięsko,dusić jeszcze chwilkę by sos zgęstniał.Nie dodaję już śmietany ani mąki...sos naturalnie powinien zgęstnieć.
Siostra Anastazja zagęszcza mąką i 1/2 szklanki śmietany,sos przecedza przez sitko.


środa, 25 maja 2016

SERNIK NA ZIMNO NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH

  Pysznie,lekko,orzeźwiająco i bez pieczenia - serniczek na Dzień Matki.
Składniki:
  •  4 serki homogenizowane
  • 4 galaretki o dowolnym smaku
  • 2 galaretki truskawkowe
  • dowolne,ulubione owoce
Niebieską galaretkę rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody,gdy zaczynała tężeć wylałam na blaszkę.
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody,odstawiłam do przechłodzenia,po tym czasie połączyłam z 2 serkami i dokładnie wymieszałam.Wylałam na zastygniętą niebieską galaretkę,odstawiłam do lodówki.
Zieloną galaretkę zrobiłam w taki sam sposób jak niebieską,tężejącą wylałam na serki homo już zastygnięte,odstawiłam do lodówki.Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 1/2 szkl gorącej wody,schłodzoną dodałam do 2 kolejnych serków,wymieszałam i wylałam na zieloną galaretkę.Wstawiłam do lodówki.
Truskawki i jagody umyłam,galaretki truskawkowe rozpuściłam w 3 szklankach wody.Udekorowałam owocami i zalałam tężejącą galaretką.Całość ponownie wstawiłam do lodówki.

Każda warstwa musi dobrze zastygnąć przed wylaniem następnej,wymaga to tylko czasu...ale warto.

poniedziałek, 23 maja 2016

MINIPIZZE BAKŁAŻANOWE

  Lubicie bakłażana ? Bo ja bardzo...dlatego dziś polecam Wam zdrową wersję pizzy.
Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • kilka pieczarek
  • 2 plastry schabu bądź pierś z kurczaka
  • pomidor
  • mozzarella bądź żółty ser
  • zioła prowansalskie
  • sól,pieprz
 Bakłażana umyć i osuszyć.Pokroić ze skórką w poprzeczne plastry,posolić z obu stron,włożyć pionowo do miski i odstawić na 1 godzinę,by obciekły z soku.Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki.Mięso umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę.Oprószyć solą,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć ok 15 min.Wsypać pieczarki,zwiększyć ogień i smażyć,aż woda,którą puszczą,odparuje.Doprawić jeśli zajdzie potrzeba.Odstawić do wystygnięcia.
Gotowego bakłażana ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika i piec ok 10 min w 180 st C. Nałożyć farsz,pokrojonego pomidora,posypać mozzarellą lub żółtym serem ( u mnie mieszanka). Zapiekać jeszcze kilka minut.

piątek, 20 maja 2016

KLUSKI LENIWE

  Smaki dzieciństwa....uwielbiam do nich wracać a Wy? Kluski leniwe to jedno z takich właśnie dań.
 
Składniki:
  •  ok 500 g białego sera
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.Przełożyć do miski,dodać jajka,sól oraz mąkę - zagnieść szybko na jednolitą masę.Gdy ciasto  bardzo się klei,jest za luźne można dosypać niewielką ilość mąki.Ciasto podzielić na porcje,z każdej formować wałeczki i kroić ukośnie w kluski o szerokości 2-3 cm ( jak na kopytka).
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę,kluseczki wrzucamy delikatnie na wrzątek.Gdy wypłyną trzymamy je jeszcze ok 2-3 min na mniejszym ogniu,wyjmujemy na półmisek łyżką cedzakową.
Swoje polałam roztopionym masełkiem i posypałam cukrem waniliowym domowej roboty bo takie lubię najbardziej.Można też je podać ze śmietaną bądź roztopionym masłem zmieszanym z bułką tartą.Myślę jednak,ze każdy z Was ma swoje ulubione dodatki.

sobota, 14 maja 2016

ARBUZOWIEC

  Przepis na to ciasto zobaczyłam w gazetce "Przyślij przepis" i od tego czasu pojawia się u mnie gdy tylko nadarzy się ku temu okazja.Miałam upiec zupełnie inne ciasto,ale gdy zobaczyłam,że wszędzie jest promocja arbuza nie mogłam nie skorzystać.Wszystkim,którzy nie znają jeszcze tego ciasta polecam bo naprawdę smaczne.
Składniki na blachę 20 cm x 30cm

Biszkopt kakaowy:
  •  4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki - 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt biały z makiem:
  •  4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku 
Masa arbuzowa:
  •  ok 1/2 kg miąższu z arbuza
  • 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa
Masa śmietankowa:
  •  250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru (pominęłam) 
Dodatkowo:
  •  ok 250 gr truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe 
Biszkopt kakaowy:  Białka ubić z cukrem,dodać żółtka. Ze szklanki mąki odjąć 2 łyżki i w to miejsce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut .Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć dowolnym, ulubionym ponczem.

Biszkopt biały z makiem: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany dodać cukier, następnie wlać strużką ocet. Do piany dodać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 min w 160 -170 stopniach.

Masa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem ( bądź samą). Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzewać (nie gotować!), aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić i jeszcze płynną zmiksować z ubitą kremówką. Lekko tężejącą masę rozsmarować na kakaowym biszkopcie.

Masa arbuzowa:  Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej. Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć.

Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plasterki truskawki i zalać galaretkami.Schłodzić w lodówce,najlepiej przez noc.

piątek, 13 maja 2016

MAKARON Z ŁOSOSIEM I ZE SZPARAGAMI

  Piątek,piąteczek,piątunio...rybka musi być bo je uwielbiam. Tym razem propozycja łososia ze szparagami.
Składniki:
  •  30 dag makaronu wstążki lub kokardy ( u mnie z pszenicy durum)
  • 30 dag fileta z łososia
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól,biały pieprz
  • 1/2 pęczka bazylii
Łososia umyć,osuszyć,oprószyć solą,pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 20 min w 190 st C.
Zdrewniałe końcówki szparagów odciąć,szparagi umyć,pokroić w kilkucentymetrowe kawałki,wrzucić do osolonego wrzątku,ze szczyptą cukru i gotować kilka minut(szparagi można również ugotować metodą tradycyjną,dopiero później pociąć na kawałki).
Na patelni rozgrzać oliwę,zeszklić na niej posiekaną cebulę oraz czosnek,dodać szparagi,dusić na małym ogniu 7-8 min.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,odcedzić.Wymieszać ze szparagami z cebulką,czosnkiem oraz kawałkami łososia,posypać listkami bazylii.

czwartek, 12 maja 2016

BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI

  Nie ma to jak pyszne,ciepłe bułeczki na śniadanie.Po prostu uwielbiam. Satysfakcja,że są upieczone własnoręcznie a nie kupione jest ogromna i zachęcam wszystkich do tego bo w gruncie rzeczy to wcale nie jest takie trudne.Tym razem bułeczki są orkiszowe w mnóstwem ziaren.Mówię Wam rewelacja.
Składniki:
  •  2 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
Do dużej miski wsypać mąkę,sól,suszone drożdże oraz ziarna.Powoli,cały czas mieszając,wlewać ciepłą wodę.Ciasto zagniatać,aż stanie się gładkie i elastyczne,przest anie się kleić do rąk(robotem trwa to tylko krótką chwilę). Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
Wyrośnięte  ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść.Podzielić na 6 części i z każdej uformować bułeczkę.Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok 20-30 min.Przed włożeniem blachy do piekarnika lekko je spłaszczyć,posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami.Piec w 190 st C aż bułeczki się zrumienią.


wtorek, 10 maja 2016

SAŁATKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

  Piękna pogoda dziś więc spędzamy czas głównie na podwórku.Męża mam w domu więc trzeba zrobić coś dobrego.Postanowiłam,że będzie szybko...kiełbaski z grilla a do tego sałatka z młodych ziemniaczków.Szybko,ale smacznie ....a najeść też się można a jak...
Składniki:
  •  80 dag młodych ziemniaków
  • ok 20 dag wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • mały pęczek koperku
 Sos:
  • 2-3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rosyjskiej musztardy
  • sól,pieprz
Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy,studzimy i kroimy w plastry.
Boczek kroimy w wąskie plasterki i podsmażamy bez tłuszczu na patelni.Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo,studzimy,kroimy na ćwiartki.
Koperek siekamy.

Sos: śmietanę mieszamy z musztardą,majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Ziemniaki łączymy z sosem,jajkiem,koperkiem i połową boczku.Mieszamy.Nakładamy na talerze bądź półmisek i posypujemy resztą boczku.

Przepis znaleziony w jednej z gazetek.

poniedziałek, 9 maja 2016

ŻEBERKA Z PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

    Powoli kurczą się zapasy mięska w zamrażalce,ale znalazłam jeszcze żeberka więc postanowiłam,że muszę ten niedzielny obiadek zrobić jakiś wyjątkowo pyszny.Powiem Wam nieskromnie,że udało mi się, żeberka wyszły wyśmienite i warte polecenia.Duszone,z pieczarkami w sosie pomidorowym,z lekko wyczuwalną nutką czosnku...no po prostu rewelacja.Polecam Wam mój przepis,który urodził się głowie w trakcie gotowania.
Składniki:
  •  50 dag żeberek wieprzowych
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • dobry przecier pomidorowy bądź w sezonie pomidory
  • sól,pieprz,czosnek
  • liść laurowy,ziele angielskie
  • 1 1/2 szkl rosołu 
  • natka pietruszki
 Żeberka kroimy na mniejsze kawałki,posypujemy solą,pieprzem oraz smarujemy 3 ząbkami czosnku.Możemy zrobić to wcześniej,ale nie jest to konieczne.Obsypujemy je  mąką i obsmażamy z obydwu stron na tłuszczu.Wyjmujemy.
Cebulę obieramy i kroimy drobno w kostkę i podsmażamy na tym samym tłuszczu co żeberka.Gdy lekko się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone w  plasterki pieczarki..smażymy krótką chwilę.
Wszystko wkładamy do jednego garnka bądź głębszej patelni,zalewamy rosołem,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie wg uznania,dusimy ok 40 min.
Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę bądź przecier pomidorowy,2 -3 ząbki czosnku oraz pokrojoną natkę pietruszki - doprawiamy do smaku i gotowe.

SURÓWKA Z BIAŁĄ RZEPĄ

  Takie surówki to ja mogę jeść same i nic więcej nie jest potrzebne.
Składniki:
  •  biała rzepa
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 główki zielonej sałaty
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • śmietana bądź jogurt grecki
  • sól,pieprz
Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać rzodkiewkę również tak startą,umytą  i suchą sałatę oraz posiekany szczypiorek bądź natkę pietruszki. Wymieszać ze śmietaną ( jogurtem) i doprawić solą,pieprzem do smaku.

piątek, 6 maja 2016

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

  Podobno dzisiaj dzień bez diety więc u mnie pojawiły się pyszne drożdżowe racuchy,w sam raz na taki dzień.Puszyste,drożdżowe - wszystko co kocham.
Składniki:
  •  500 g mąki 
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • cukier waniliowy
  • 3-4 jabłka
Drożdże kruszymy do  miski,dodajemy 1 łyżkę cukru,zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy 1 łyżkę mąki.Gotowy zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 min.
W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy i kroimy w kostkę.
Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym,dodajemy jajka,olej i gotowy zaczyn - wszystko mieszamy ok 10 min aż ciasto drożdżowe będzie gładkie.Odstawiamy na ok 30 - 40 min by ciasto podrosło,następnie dodajemy jabłka,mieszamy wszystko i ponownie odstawiamy na ok 30 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość smażymy racuchy na rozgrzanym oleju,po kilka minut z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

czwartek, 5 maja 2016

KREM SZPARAGOWY

  Sezon na szparagi trwa więc u mnie musiała pojawić się moja ulubiona zupka.Oczywiście z zielonych szparagów bo kocham je właśnie za wyrazisty smak i bogactwo składników odżywczych.
Składniki:
  •  pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1-2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól,pieprz
Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki,podzielić na kilkucentymetrowe kawałki.Cebulę obrać,pokroić w cienkie talarki,zeszklić na maśle ( bądź oleju). Dodać szparagi ( kilka główek odłożyć),chwilę dusić.
Zalać gorącym bulionem,gotować ok 10 - 15 min. Zupę zdjąć z ognia,połączyć ze śmietaną,zmiksować blenderem.Doprawić do smaku solą,pieprzem....u mnie biały pieprz.
Odłożone główki szparagów wrzucić na wrzątek,gotować 2-3 min,osączyć.Krem podgrzać,ale nie gotować,nalać na talerze,posypać parmezanem i ozdobić główkami szparagów.

poniedziałek, 2 maja 2016

SAŁATKA Z TORTELLINI

  Dziś przepis na przepyszną,szybką,prostą i sycącą sałatkę.Doskonała na wszelkie imprezy,spotkania towarzyskie,a nawet jako obiad,kolację czy śniadanie w pracy.
Składniki:
  •  1 opakowanie tortellini z mięsem
  • 2-3 pomidory
  • 20-30 dag szynki lub dobrej kiełbasy szynkowej(drobiowa)
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
 Sos:
  •  kubek śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu (u mnie jabłkowy)
  • 6 łyżek majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
 Pierożki tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.Pozostałe składniki tj pomidory,szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę,szczypiorek drobno siekamy.Wszystko przekładamy do miski,łączymy z ostudzonymi pierożkami.
Składniki na sos mieszamy ze sobą w osobnej miseczce,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz - gotowym sosem polewamy naszą sałatkę,mieszamy.
Gotową sałatkę odstawić na pół godziny w chłodne miejsce by smaki się przegryzły.
Smak sałatki można dowolnie zmieniać poprzez dodanie innych składników,mogą to być jajka,ogórek czy kukurydza.Powiem Wam jednak,że w tej wersji smakuje Nam najbardziej.