piątek, 29 lipca 2016

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI S.ANASTAZJI

   Sezon ogórkowy jeszcze trwa więc polecam Wam sałatkę na zimę.Przepis odkryłam w jednej z książek s Anastazji,przypomina trochę sałatkę,którą robiła często mama,ale tutaj wzbogacona jest o czosnek co tylko polepsza jej smak.
Składniki:
  •  4 kg zielonych ogórków
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 małe główki czosnku
 Zalewa:
  •  1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego 
Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.

Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry ( najlepiej gdy mamy robota,który zrobi to za Nas). Cebulę obrać,pokroić w kostkę lub cienkie plastry.Obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach,oczyszczoną paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków 0,5 l.

środa, 20 lipca 2016

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

  Kolejna propozycja na ogórki - z lekkim posmakiem warzyw,chrupiące,po prostu pyszne.


 Składniki:
  •  dowolna ilość ogórków
 w każdym słoiku powinno być po trochu:
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 grubszy plaster większej cebuli
  • 5-6 plasterków marchwi
  • liść selera
  • łodyga kopru
 Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
 Sposób przygotowania: do słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.Zakręcić słoiki,włożyć do garnka wyłożonego ściereczką,zalać wodą i pasteryzować 3 min od chwili zagotowania się wody.


wtorek, 19 lipca 2016

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNO - OGÓRKOWYM

   Jeśli nie macie pomysłu na obiad to takie bitki będą doskonałe,z pewnością posmakują każdemu,w szczególności mężczyznom.
Składniki:
  •  ok 1 kg szynki ( ewent łopatki)
  • 2duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • 2 kiszone ogórki
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w plastry.Lekko rozbić,posolić,posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Podsmażyć każdy kawałek na złoty kolor,przełożyć na talerzyk.
Cebulę pokroić w plastry,wrzucić ją na tłuszcz po smażeniu mięsa,dodać marchew i por pokrojone w kostkę - wszystko razem zeszklić,ułożyć mięso i zalać go wodą by było lekko przykryte. Następnie dorzucić liście laurowe,majeranek,pieprz ziołowy oraz zmiażdżony czosnek.
Dusić wszystko ok 20 min,następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki.Całość dusić aż mięso będzie miękkie.Pod koniec doprawić wszystko wg uznania.

wtorek, 12 lipca 2016

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

  Smaczna i pożywna sałatka z fasolki szparagowej.
Składniki:
  •  20 dag fasolki szparagowej
  • 2 duże pomidory
  • 4 jajka
  • 1 lub 2 ogórki zielone
  • mała cebulka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól,pieprz
Fasolkę oczyścić,ugotować,przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo, przestudzić,obrać i pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.
Ogórka oraz cebulkę obrać i pokroić w kostkę.
Tak przygotowane składniki przełożyć do salaterki,doprawić do smaku solą,pieprzem i wymieszać z majonezem.

poniedziałek, 11 lipca 2016

RATATOUILLE - RATATUJ

  Cudowna bomba witaminowa na bazie samych warzyw.Sekretem mojego ratatuj jest to,że każdy rodzaj warzyw podsmażam osobno i dzięki temu zostają zachowane poszczególne smaki,z których powstanie pyszny bukiet.
Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 1 bakłażan
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2-3 cebule
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżki passaty pomidorowej bądź koncentratu pomidorowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • suszony tymianek,bazylia i rozmaryn
  • sól,pieprz
Bakłażana,cukinię i papryki umyć.Z papryki usunąć gniazda nasienne,następnie wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę.Cebulę obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę,usmażyć bakłażana,przyprawić solą i pieprzem -wyjąć z naczynia,po czym w ten sam sposób przygotować cukinię i paprykę.
Pomidory naciąć,sparzyć,obrać i posiekać w kostkę.Na patelni zeszklić cebulę,po czym dołożyć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory.Dodać tymianek,bazylię,rozmaryn,usmażone warzywa i koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku solą,pieprzem,całość dusić ok 30 min.
Danie udekorować świeżymi ziołami.


piątek, 8 lipca 2016

SERNIK Z JAGODAMI

  Powracam po długiej nieobecności z sernikiem,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Znika w zastraszającym tempie.
Ciasto:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
 Masa serowa:
  • 1 1/2 kg mielonego twarogu
  • 8-9 jajek
  • 35-40 dag cukru
  • 30 dag masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • ok 1/2 kg jagód 
 Ciasto: Żółtka dobrze roztrzepać z cukrem.Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodać roztrzepane żółtka,ocet,na końcu śmietanę.Szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4 (na dekorację). Schłodzić.Mniejszą część ciasta rozwałkować i przygotować dekoracyjne paseczki.

Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,stopniowo dodawać po jednym  żółtku,ser,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.

Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm ( może być większa) wyłożyć większą częścią ciasta,następnie wylać masę serową, rozłożyć większą część jagód i ułożyć dekoracyjną kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami.
Piec w temp 180-190 st. C przez ok 1- 1,5 godz.
Po upieczeniu przyozdobić białym lukrem bądź posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki s Anastazji,wyjątkowo nic nie zmieniłam.Sernik piekłam pierwszy raz,ale z pewnością nie ostatni.