czwartek, 29 września 2016

PLACKI Z DYNIĄ I ZSIADŁYM MLEKIEM

   Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na placki z dynią. Dziś przedstawiam pyszne,delikatne placuszki na zsiadłym mleku.Doskonałe na śniadanie.


Składniki na ok 10 -12 szt:
  •  1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startej dyni ( u mnie kopiasta szklanka)
  • sól
Żółtka połączyć z zsiadłym mlekiem i solą, stopniowo mieszając dosypywać do masy mąkę.
Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach i dodać do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Na patelni rozgrzać tłuszcz,kłaść łyżką niewielkie placki,smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać od razu,najlepiej z miodem,cukrem pudrem bądź dżemem.


piątek, 23 września 2016

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

    Delikatny biszkopt,pyszna warstwa jabłek w galaretce przykryta masą budyniową - rewelacyjne ciasto zarówno do niedzielnej kawusi jak i na świąteczny stół.
   Uwielbiam to ciasto więc co najmniej  raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment.
   Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamusi i w takiej wersji go podaję.


    Składniki na blachę 20x30 :

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywno,dodać cukier oraz żółtka wymieszane z octem. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać,wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 160 - 180 st C.

Masa jabłkowa:
  •  1,5 kg jabłek ( najlepiej kwaśnych np antonówki)
  • 2 galaretki wiśniowe
Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w mniejsze kawałki - smażymy na delikatnym ogniu,gdy będą miękkie wsypujemy galaretki i delikatnie mieszamy,gdy jabłka są zbyt kwaśne można dosłodzić wsypując parę łyżek cukru.Odstawiamy w chłodne miejsce - nie mogą zbyt mocno stężeć.

 Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • sok z cytryny
1 1/2 szkl mleka gotujemy. W 1/2 szkl mleka rozprowadzamy budyń wymieszany z mąką,cukrem i żółtkami.Wlewamy na gotujące mleko, gotujemy do zgęstnienia.Odstawiamy do schłodzenia.
Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową ucieramy masło,dodajemy po trochę budyniu oraz sok z cytryny by masa nie była zbyt mdła.

Biszkopt uprzednio nasączyłam by nie był suchy( nie jest to konieczne).

Na biszkopt dajemy tężejące jabłka,następnie krem budyniowy,całość posypujemy startą czekoladą bądź polewamy polewą.



    Do ciasta idealnie sprawdzi się również gotowy mus z jabłek,ciasto zrobi się znacznie szybciej.

czwartek, 22 września 2016

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I PIECZARKAMI

     Pyszne,pełne aromatu danie z kurczaka. Główną jego zaletą jest to,że możemy podać je jako danie obiadowe z ryżem i zestawem surówek lub jako danie jednogarnkowe ( tą wersję uwielbiam).


Składniki:
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • ok 8 pieczarek
  • 3-4 pomidory bądź puszka pomidorów
  • sól,pieprz,papryka słodka bądź ostra
  • suszony tymianek,oregano
Mięso należy umyć,osuszyć i pokroić na kawałki - posolić,oprószyć pieprzem oraz papryką w proszku,wymieszać dosyć dokładnie i odstawić do lodówki na ok 2 godz.
Na gorący olej wrzucamy mięso i podsmażamy ok 15 min,po tym czasie przekładamy go do garnka - zalewamy przegotowaną wodą ( ma być zakryte) i dusić na małym ogniu.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę,poddusić osobno w niewielkiej ilości oleju i wrzucić do mięsa.Tak samo podsmażamy pieczarki - aż odparuje z nich woda.dodajemy do mięsa.
Bakłażana umyć,pokroić w kostkę,poddusić ok 10 min,po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki bądź pomidory z puszki. Dodać do mięsa i całość dusić jeszcze ok 15 min.Doprawić solą,pieprzem,ostrą papryką oraz tymiankiem i oregano.


czwartek, 8 września 2016

SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ

  Aromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku.


 Składniki:
  •  3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • mnóstwo świeżej bazylii,listków tymianku oraz oregano
  • sól,pieprz,papryka ostra bądź słodka oraz cukier do smaku
Umyte,pokrojone pomidory gotujemy na dość dużym ogniu ok 20 min( jak w przypadku przecieru pomidorowego), zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie miksujemy blenderem,przecieramy przez sito,ponownie wstawiamy na gaz. Przecier redukujemy do ok 1/3 - na wolnym ogniu trwa to ok 4 godz. Możemy ten proces przyśpieszyć wlewając przecier partiami na szeroką teflonową patelnie i mieszać aż przecier zgęstnieje.
Na oleju bądź oliwie podsmażyć przeciśnięty czosnek,dodać zioła i wylać do sosu,doprawić solą,pieprzem oraz papryką.Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać 1/2 łyżeczki cukru.Całość gotować jeszcze ok 20 min. Moje pomidorki są tak słodkie,że cukru nie potrzebowały.Jeśli zabraknie świeżych ziół zawsze możemy użyć suszonych.Nie podaję Wam dokładnych ilości ziół,papryki i innych przypraw,gdyż każdy doprawia wg uznania. Przed włożeniem do słoików należy spróbować sosu - ma on być taki jaki najbardziej lubimy by po otwarciu nadawał się od razu do użycia.
Gotowy gorący sos przekładać do czystych słoików,dobrze zakręcić i dla bezpieczeństwa pasteryzować ok 20 min.


   Taki sos robię bez cebuli - wszystkie takie przetwory,które są z cebulą psują się znacznie szybciej. Zależy mi by te pyszności przetrwały zimę i wczesną wiosnę.Od dawna nie kupuję gotowców bo ich smak w porównaniu z tym...sami musicie spróbować,z pewnością się zakochacie jak ja.Musicie tylko przyprawić wg siebie,my lubimy pikantnie więc moje dawki przypraw nie przeszłyby u każdego.

środa, 7 września 2016

DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY

   Przecier pomidorowy jest bardzo przydatny,zwłaszcza zimą dlatego lubię go mieć pod ręką.
   Sposobów na taki domowy koncentrat jest wiele: jedni sparzają pomidory,ściągają skórkę,usuwają pestki,inni używają maszynki do mielenia...ja zaś podaję sposób,który mi przypadł najbardziej do gustu i robię tak już od paru lat.
Składniki:
  •  4- 5 kg pomidorów z dużą ilością miąższu ( bawole serce,malinowe,lima)
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru ( ja nie daję wcale)
Pomidorki należy dokładnie umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki usuwając zielone końcówki. Włożyć do garnka o grubym dnie i gotować na dość dużym ogniu ok 20 min by pomidory się rozpadły a nadmiar płynu wyparował. Odstawić do przestygnięcia,następnie zmiksować - ja robię to blenderem kielichowym,ale ręczny również da radę. Gdy cały przecier będzie już zmiksowany przecieramy go przez sito z drobnymi oczkami.Najlepiej nakładać małe porcje,to co zostanie nieprzetarte wyrzucić.
Po przetarciu uzyskamy płynny przecier,który ponownie podgrzewamy,gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min lub dłużej - w zależności od tego jak gęsty przecier chcemy uzyskać.Pod koniec dodajemy sól,ewentualnie cukier i gotujemy jeszcze 10 min.
Gorący przelać do wyparzonych i suchych słoików,dobrze zakręcić. Dla bezpieczeństwa pasteryzuję ok 20 min w garnku wyłożonym ściereczką.


  

sobota, 3 września 2016

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

  Uwielbiam ciasta ze śliwkami,jak dla mnie są pyszne.Dziś polecam przepis na kruche z bezą i owocami,bardzo często robi je moja mamusia.To idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi.


Ciasto kruche:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek cukru 
  • 25 dag masła bądź margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
 Beza wiśniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
 Dodatkowo:
  •  ok 60 dag śliwek
  • bułka tarta
Wykonanie: 
 Masło bądź margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i pozostawić w lodówce na ok 2 godz.

Śliwki umyć,usunąć pestki,osuszyć i przekroić na pół.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać.

Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce.
 Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Najczęściej używam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe.Polecam bo to jedno z prostszych ciast ale bardzo smacznych,owoce zawsze sezonowe np jabłka,gruszki,wiśnie.