sobota, 25 marca 2017

KAWOWE DELICJE

    Większość z Was zapewne już wie,że współpracuję ze Streetcom - spotkała mnie miła niespodzianka - zostałam Ambasadorką kawy Prima. Większość małych paczek rozdałam rodzinie i bliskim znajomym do testowania.Sama postanowiłam trochę poszaleć w kuchni - stąd dziś przepis na pyszne ciasto s Anastazji z moimi zmianami. To przepis specjalnie dla miłośników kawy. Obserwujcie mojego bloga - myślę,ze to pierwsza,ale nie ostatnia propozycja z wykorzystaniem tej kawy.


Ciasto 1 :
  •  5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki suchej mielonej kawy 
Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do przygotowanej wcześniej blaszki o wymiarach 20x 30 cm. Posypać suchą kawą mieloną.

 Ciasto 2:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopt posypany mieloną kawą. Piec ok 30-40 min 1 180 st C.

Masa:
  •  1 kostka masła
  • ok 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sypanej kawy
  • 3 żółtka
  • dwie paczki delicji wiśniowych
  • 2 wiśniowe galaretki
Wodę,cukier,kakao,kawę,masło podgrzać do rozpuszczenia masła i połączenia składników i gotować na małym ogniu  ok 8 min. Po całkowitym przestudzeniu,gdy masa już zgęstnieje dodać żółtka - zmiksować.

Zrobić napar z 3 łyżeczek kawy- zalać ją w niewielkiej ilości przegotowanej kawy. Gdy wystygnie dodać spirytus bądź inny alkohol.

Gdy ciasto jest już gotowe i zimne dokładnie nasączyć przygotowanym naparem z kawy. Następnie wyłożyć gotową masę,nasączone delicje ( biszkopciki) kłaść na masę stroną z czekoladą do dołu. Wierzch zalać tężejącą galaretką.




   Ogromnie się cieszę i dziękuję,że mogę uczestniczyć w tej kampanii - uwielbiamy kawę. Co prawda Prima znana jest Nam od dawna,ale nie znaliśmy jej smaku....pijamy inną. Już z rana była kawowa uczta - jesteśmy bardzo miło zaskoczeni smakiem i aromatem tej kawy.

Jeśli ktoś z Was chciałby przeżywać takie przygody jak ja zapraszam na tą stronę:
https://ekspert.streetcom.pl/pl/secured/user/share-registration/694411aa025a1b5110270290ff246cbf

Zapraszam Was również na tą stronkę
https://www.prima.com.pl/

Tutaj moja paczka,za którą jeszcze raz dziękuję


środa, 22 marca 2017

DOMOWY CHRZAN

   Uwielbiam chrzan - dodaję go zarówno do surówek jak również jadam z różnymi wędlinami,mięsem....zużywamy go bardzo dużo. Pamiętam jak moja babcia miała swój chrzan w ogródku,zawsze go wykopywała i robiła taki domowy....tak też zostało u Nas w rodzinnym domu.Nie wyobrażam sobie już mojej kuchni bez takiego chrzanu,smak rewelacyjny. Zbliżają się Święta Wielkanocne więc podaję Wam mój przepis na chrzan.


Składniki:
  •  2-3 korzenie chrzanu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ok 1/2 szkl wrzącej wody
Korzenie chrzanu trzeba obrać cienko ( najlepiej obieraczką do warzyw) , następnie umyć i wrzucić do zimnej wody na ok 1 godzinę - dzięki temu chrzan stanie się jędrny i łatwiej będzie go zetrzeć.

Po wyjęciu chrzanu ścieramy go na tarce o drobnych oczkach ( ewentualnie w robocie możemy to zrobić jeśli takowy posiadamy). Najlepiej robić to na podwórku - unikniemy płaczu.
Do utartego chrzanu dodać sól,cukier oraz ok 3 łyżki soku z cytryny - zalać wrzątkiem - dzięki temu chrzanu zrobi się więcej.
Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku. Jeśli chcecie możecie złagodzić przed podaniem dodając niewielką ilość śmietanki. U Nas bez dodatków.


poniedziałek, 20 marca 2017

DOMOWY PASZTET W SŁOIKU

   Nie wiem czy Wy,ale ja uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet.


Składniki:
  •  ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka)
  • ok 300 g podgardla bądź boczku surowego
  • ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej
  • 2 cebule
  • 2-3 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka
Mięso i boczek pokroić w kawałki,włożyć do garnka i zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia.
W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć.
 Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać na rozgrzany na patelni olej,zeszklić.Włożyć wątróbkę,podsmażyć.Wystudzić.
Mięso wraz z wątróbką,cebulą i bułką dwukrotnie zmielić.Dodać jajka,dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku gałką muszkatołową,czosnkiem,majerankiem,czubrycą oraz solą i pieprzem.
Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha można  dodać trochę wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl).
Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia.
Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce.
Polecam Wam pasteryzację dnia następnego 40 minut co wydłuży czas trwałości do 4-6 miesięcy( także przechowywać w lodówce).
Gotowanie dnia 3 jeszcze 30 min nie wymaga chłodzenia.
Zawsze pasteryzuję takie słoiczki 3 dni,gdyż często mąż zabiera je w trasę.Mam pewność,że je zdrowo i smacznie. Z pomidorkiem bądź ogórkiem kiszonym to rewelacyjna kanapka nawet w podróży.


czwartek, 16 marca 2017

DIETA DR DĄBROWSKIEJ - DALSZY CIAG PRZEPISÓW

   U mnie dziś mija 11 dzień oczyszczania. Czuję się wspaniale,bardzo lekko i mam pełno energii. Oczywiście kryzysy się zdarzają : przez 3 dni bolała mnie lewa ręka( kiedyś miałam kontuzję), inne bóle w miejscach chorobowych. Wszystko to cieszy i sprawia,że człowiek brnie do przodu dalej,mimo,że zachcianki pojawiają się,głównie na mięso. Ale dam radę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień i później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje :

1. Sałatka z selera naciowego:
  •  1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 pomidor
  • 1 jabłko
Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki.
Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą soli.


2. Leczo:
  •  1 cukinia
  • 2 papryki
  • 1 duża cebula
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię - podlać wodą,przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu.Pod koniec dodać przecier  pomidorowy,czosnek,pieprz,sól oraz zioła - wszystko według smaku.
Jeśli chodzi o mnie użyłam mojego gotowego sosu pomidorowego - całość wyszła obłędna,moje kubki smakowe szaleją przy jedzeniu leczo.



Przepis na mój obłędny sos znajdziecie tutaj :

http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/09/sos-pomidorowy-na-zime.html

3. Surówka z czarnej rzepy:
  • 1 duża bądź 2 małe czarne rzepy
  • 1 duża marchewka
  • 1 jabłko
  • kiełki rzodkiewki, jarmużu
Czarną rzepę i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać pokrojone w kostkę jabłko ( można zetrzeć) - dodać kiełki i wszystko wymieszać,można dodać pieprzu. Można dodać sok z cytryny,ale nie jest to konieczne - czarna rzepa puszcza dużo soku.


Moje przepisy są bardzo proste, nie wydziwiam na tym poście - uważam,że w prostocie tkwi siła. Próbowałam różnych dziwnych potraw- nie smakowały mi. Prosto i smacznie - no i zdrowo.

poniedziałek, 13 marca 2017

PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

    Proste i świetne danie zarówno na niedzielny obiad,jak również rodzinne uroczystości.
    U mnie pierś z indyka,ale równie dobrze sprawdzi się filet z kurczaka.Mięsko podałam z kluseczkami śląskimi - mężuś zadowolony,rodzicom też smakowało.


Składniki:
  •  ok 600- 800 dag piersi z indyka
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • 200 ml białego,wytrawnego wina
  • sól,pieprz
  • bazylia,oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
Umytą pierś z indyka pokroić w medaliony,przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Gdy lekko się zeszkli dodać medaliony,które tylko lekko ścinamy z obu stron. Całość zalać winem i dusić ok 20 min.Następnie dodać pomidory z puszki,doprawić 2-3 ząbkami czosnku,oregano,bazylią oraz solą i pieprzem.Gotować,aż sos zrobi się gęsty - pod koniec dodać świeżej bazylii - ściągnąć z ognia i całość wymieszać.


sobota, 11 marca 2017

ZEBRA

    Ciasto lubiane przez dzieci i dorosłych - lekkie,puszyste,ponadczasowe. Idealne do kawy,herbaty a nawet kubka gorącego mleka.
    Upiekłam dla męża,niech chociaż On ma coś z życia.


Składniki:
  •  5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady bądź wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, na przemian mąka i olej z wodą. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mąkę - wymieszać dokładnie.
Do natłuszczonej tortownicy wlać na środek 2 łyżki białego ciasta,na białe ciasto ( również środek) wlać 2 łyżki ciemnego ciasta i tak na przemian,aż skończy się ciasto,pamiętając,że należy wlewać je na środek.
Piec ok 50-60 min w 190 st- 200 st C.
Pieczemy do suchego patyczka. Nie otwieramy piekarnika w trakcie,dopiero 5 minut przed końcem sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suche to dobrze,jeśli nie - dalej pieczemy i sprawdzamy ponownie za kolejne 5 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem. Kroić dopiero jak ostygnie.
U mnie na górze są jeszcze wiśnie. Posypałam je dobrze odsączone. Nie jest ich dużo, chciałam się pozbyć słoiczka,który stał w lodówce.




wtorek, 7 marca 2017

ZUPA KREM Z CZARNEJ RZEPY

    Wiecie,że przez tą moją dietę przegapiłam rocznicę!?
     Tak,wczoraj minęły dwa lata od pierwszego wpisu na blogu :} strasznie szybko ten czas zleciał. Cieszę się,że nadal ze mną jesteście, że,komentujecie - to daje mi motywacje do dalszej pracy.
    Dziękuję Wam kochani !!!

  Tymczasem polecam przepyszną zupę z czarnej rzepy - bardzo zdrowa i smaczna.


Składniki:
  •  3 czarne rzepy
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżeczka domowego bulionu warzywnego
  • domowa vegeta bądź sól
  • biały pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
Czarną rzepę obrać,pokroić w kostkę,pozostałe warzywa również obrać,pokroić. Cebulkę można pokroić w małą kostkę i chwilę poddusić ją na suchej patelni.
Tak przygotowane warzywa zalać wodą - ok 1 cm ponad poziom warzyw. Dodajemy domowy bulion i gotujemy pod przykryciem,aż warzywa będą miękkie.
Odstawiamy do przestygnięcia,następnie miksujemy,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,biały pieprz oraz vegetę lub trochę soli.Jeśli zupa wyszła za gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody - do uzyskania odpowiedniej konsystencji .
Gotujemy jeszcze chwilkę,ok 5 min .


Jeśli nie jesteście na diecie możecie taką zupkę zrobić na rosołku bądź bulionie wcześniej ugotowanym. Polecam bo wychodzi bardzo smaczna.

poniedziałek, 6 marca 2017

BIGOS JARSKI

   Rok temu w czasie postu wytrwałam 2 tygodnie na diecie dr Dąbrowskiej - właściwie to post,który ma nam pomóc pozbyć się zbędnych toksyn. Poczułam wiosnę i robię porządki zarówno w domu jak i we własnym ciele.....oczyszczanie idzie pełną parą. Co jakiś czas będę publikować moje przepisy bo wiem,że szukacie pomysłów...były nawet o to prośby....
   Na pierwszy ogień idzie bigos jarski - uwielbiam go i zawsze gotuję większą ilość,wkładam do słoików i jedzonko gotowe.


Składniki:
  •  ok 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 10-12 sztuk suszonych śliwek
  • przecier pomidorowy ok 2 łyżki 
  • pieprz ziołowy,majeranek,czosnek,kminek,chili bądź ostra papryka
  • liść laurowy,ziele angielskie
Kiszoną kapustę włożyć do większego garnka,podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na suchej patelni,dodać do kapusty. Warzywa  obrać,pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.Po ok 30 min dodać śliwki,dusić następne 15 min. Pod koniec przyprawić pieprzem,papryką,kminkiem,czosnkiem,majerankiem i dodać przecier - wszystko dobrze wymieszać,dusić jeszcze chwilkę. Im dłużej stoi taki bigos tym jest smaczniejszy. Ilość przypraw według uznania.


czwartek, 2 marca 2017

MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

   Pyszne danie dla wszystkich,którzy uwielbiają szpinak. Zaletą tej potrawy  jest w szczególności jej szybkie wykonanie a połączenie szpinaku z serem feta to gwarancja doskonałego smaku.


Składniki:
  •  ok 200 g makaronu "rurki"
  • średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok 150 g szpinaku,najlepiej świeżego
  • ok 100 g sera feta
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie własnej pracy) bądź pomidory w puszcze
  •  sól,pieprz 
Makaron ugotować we wrzątku z solą według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w małą kostkę,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,dodać przetarty przez praskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony).
Ugotowany makaron odcedzić,wrzucić na patelnię,dokładnie wymieszać z sosem. na końcu dorzucić pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie zamieszać.