Składniki:
- 2 długie ogórki sałatkowe
- 10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami
- 1-2 łyżki śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- 6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki)
- sól,pieprz
- świeże zioła,kiełki ( u mnie listki bazylii)
Każdy ogórek pokroić na 6 kawałków.Ostrym nożem z czubkiem wydrążyć środki,by powstały koreczki. Ser sałatkowy osączyć, przełożyć do naczynia i zmiksować lub utrzeć na gładką masę razem ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem.
Pomidorki rzymskie dobrze umyć i wysuszyć,przekroić na dwie części.Jeśli używamy dużego pomidora pokroić go na niewielkie kawałki.Ogórkowe koreczki napełnić serową pastą.Na wierzchu porozkładaj połówki pomidorów.Oprószyć je solą,pieprzem i udekorować listkami bazylii lub dowolnymi kiełkami.
Podawać należy mocno schłodzone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz