Składniki:
- 1-1,5 kg karczku
- główka czosnku
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- sól,pieprz
- majeranek
- 1 płaska łyżeczka kminku
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć karczek na rumiano z każdej strony,następnie przełożyć do rękawa razem z tłuszczem i piec w piekarniku w 180stC. Czas pieczenia zależny jest od tego ile mamy mięsa....1 godzina to 1kg mięsa.
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia wiec to doskonała okazja do wypróbowania mojego przepisu,myślę,że niejedna osoba pokocha smak tej domowej wędliny.
Chciałam jeszcze wspomnieć o przyjemnej niespodziance jaka mnie spotkała.Taki malutki sukces...mój przepis został wydrukowany w czasopiśmie 'Przepisy Czytelników'
Oczywiście moje faszerowane skrzydełka można znaleźć na blogu,serdecznie je polecam,są pyszne i zawsze robią furorę http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/skrzydeka-faszerowane-pieczarkami.html
Uwielbiam taki karczek, a najbardziej zapach jaki roznosi się po całym domu, kiedy się piecze :)
OdpowiedzUsuńBezcenny :)
Tak,zapach nieziemski...karczek to najlepsze mięsko
UsuńWygląda świetnie, jednak mam wrażenie, że mój bardzo się wysusza - masz na to jakąś radę?
OdpowiedzUsuńCóż,nie wiem jak mogę Ci pomóc.Z pewnością trzeba pamiętać by nie wydłużać czasu pieczenia tzn na 1kg mięsa 1 godz pieczenia.Poza tym ja staram się mięsko obsmażyć z każdej strony na patelni,białko się ścina co powoduje,że się nie wysusza.Do rękawa wlewam marynatę,w której leżało mięso oraz tłuszcz,w którym je obsmażałam....można jeszcze do tego dodać ok 1/2 szklanki przegotowanej wody..zawiązać rękaw i do piekarnika.Tyle mogę pomóc...mięso po upieczeniu nie może być też krojone,trzeba poczekać aż ostygnie
Usuń