niedziela, 27 grudnia 2015

POMARAŃCZOWIEC

  Ciasto niezwykle aromatyczne i wilgotne...u mnie nie może go zabraknąć na świątecznym stole.Kolejny pyszny przepis s Anastazji.
Ciasto:
  •  3 duże pomarańcze
  • 15 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 15 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki orzechów mielonych
Pomarańcze w całości dokładnie wyszorować,włożyć do garnka,zalać je dokładnie wodą i gotować przez 10 min,następnie odcedzić i zalać  zimną wodą,zostawić na noc.Następnego dnia pomarańcze zemleć w maszynce do mięsa.
Ubić białka z cukrem,dodać żółtka i pozostałe składniki.Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze.Lekko wymieszać.Upiec 3 jednakowe placki...ciasto podzielić na 3 części i piec osobno przez ok 25 min w 180stC.

Masa kawowo-orzechowa:
  •  3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 dag masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4-5 łyżek mielonych orzechów
Jajka ubić na parze razem z cukrem.Utrzeć masło na pulchną masę,dodając przestudzoną masę jajeczną,kawę rozpuszczalną w 2 łyżkach wody,orzechy.Można również wlać trochę spirytusu,masa będzie bardziej wyrazista.

Gotowe wystudzone ciasta przekładać masą,wierzch polać polewą.

2 komentarze:

  1. Wyglada bosko i te pomarańcze:) Zapisuje i spróbuje upiec:)

    OdpowiedzUsuń