Dawno mnie tutaj nie było,powiem szczerze,że stęskniłam się za blogowaniem. Wracam do was z pyszną propozycją na obiad.Roladki z jarzynką to fajny sposób by przemycić trochę witamin. Polecam,z pewnością nie będziecie żałować.
Składniki:
- 6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- 1 większy ogórek kiszony
- 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól,pieprz
- ok 2 łyżki mąki pszennej
- ewent 1/2 szklanki śmietany słodkiej
Mięso pokroić w poprzek włókien,rozbić na cienkie płaty,posolić,posypać pieprzem. Wędlinę pokroić na drobną kostkę,podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę,ogórek pokroić w drobną kostkę.Wszystko razem wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz oraz musztardę. Farsz nałożyć na porcję mięsa,zwinąć w rulony,związać sznureczkiem.Tak przygotowane roladki obsmażyć na tłuszczu,podlać rosołem i dusić do miękkości ok 1-1,5 godziny. Z powstałego wywaru zrobić sos : zagęścić mąką,dodać śmietanę i przyprawić pieprzem.
Wyglądają pysznie))
OdpowiedzUsuńdziękuję,są faktycznie smaczne i warte zrobienia :}
Usuń