Taka surówka doskonała jest zarówno do wszelkich rolad czy też kaczki i gęsi.Uwielbiam ją pod każdą postacią.Dziś przepis na surówkę z jabłkiem i cebulką - to chyba najbardziej podstawowa wersja.W przygotowaniu czerwonej surówki jest pewien sekret....wiecie jaki? By zachowała swój piękny kolor należy ją zakwasić oraz gotować bez przykrywki.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1-2 kwaskowe jabłka
- 1 średnia cebula
- cytryna bądź ocet jabłkowy,ewentualnie spirytusowy
- sól,pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Główkę kapusty przeciąć na pół,obrać,poszatkować. Zagotować wodę z połową soku z cytryny oraz łyżeczką soli - poszatkowaną kapustę wrzucić na wrzątek,gotować na wolnym ogniu ok 5 min bez pokrywki.Osączyć,wystudzić.Wymieszać ze startym na tarce o dużych oczkach jabłkiem i z poszatkowaną cebulą.Doprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem oraz cukrem - wlać olej i dokładnie wymieszać.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz