Kiedy jeszcze kupowałam wędliny to uwielbiałam krakowską z pieprzem - jednak skład niestety nie bardzo mi się podobał. Postanowiłam,że sama coś wykombinuję. Wyszło pysznie również za sprawą mojej ulubionej przyprawy Rozkoszna z Tradismak,którą możecie zakupić tutaj https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Rozkoszna-a-40-g/162.
Składniki:
- ok 900 g udźca z indyka bez skóry
- 2 łyżeczki soli peklowej
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu
Do szynkowara włożyć woreczek,następnie układać masę dokładnie ją ubijając,zamknąć praskę i odstawić na 24 godz do lodówki.
Po tym czasie zagotować w garnku wodę,wyłożyć ściereczkę na dno,na to szynkowar i parzyć wędlinę w 75-80 st C ok 65 min. Po ugotowaniu zalać zimną wodą,gdy ostygnie włożyć do lodówki,najlepiej na noc.
Udało mi się kupić już polskie malinowe pomidorki -zimą raczej ich nie kupuję,gdyż nie ma w nich nic cennego...jednak te już smakują dobrze...a już z moją wędliną to niebo w buzi.
Czy 65 minut to nie za mało ? Ja osobiście parzę przez dwie godziny po zrobieniu zostawiam w garnku do ostygnięcia potem do lodówki i jak wyjmę to dziele np. na mniejsze kawałki po ok.30 deko pakuje w folię ( zgrzewana ) i do lodówki , wtedy jest wilgotna i dłużej sie przechowuje a jak mam dwa trzy rodzaje wędlin to część zamrażam a część na bieżąco.
OdpowiedzUsuńdla mnie dwie godziny wydają się za dużo,wychodzi mi bardzo sucha...ok 2 godz przeznaczam na wędliny z wieprzowiny...poza tym mam wbity termometr w wędlinę i pilnuję temperatury wewnątrz....każdy ma pewnie swój sposób
Usuń