piątek, 7 lipca 2017

CIASTO KRUCHE Z PORZECZKAMI I LEKKĄ BEZĄ

    Idealne połączenie kruchego ciasta z kwaśną porzeczką i lekką,chrupiącą bezą - ciasto,które silnie uzależnia,przynajmniej mnie.


Ciasto:
  •  160 g mąki pszennej
  • 160 g mąki krupczatki
  • 160 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta proszku do pieczenia
 Beza:
  •  5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
 Ponadto:
  •  ok 600 g czerwonej porzeczki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia,siekamy razem z zimnym masłem,żółtkami i skórką z cytryny - zagniatamy. Owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 1/2 godz.
Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia,wykładamy ciasto i pieczemy ok 20 min w 180 st.C.

Ubijamy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana.Dodajemy po łyżce cukru i długo miksujemy,aż piana zrobi się lśniąca. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy,aż się rozpuści.

Po upieczeniu spód posypujemy bułką tartą i wykładamy umyte i osuszone porzeczki obtoczone w mące ziemniaczanej.Owoce przykrywamy pianą.

Ciasto pieczemy 20 min w 180 st.C,następnie wyłączyć piekarnik a ciasto w nim zostawić na 15 min,by beza się wysuszyła. Wyjąć ciasto po upływie tego czasu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto najlepiej kroi się ząbkowanym nożem gdy ciasto jest już zimne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz