Składniki:
- 1kg - 1,5 kg karkówki
- 1/2 szkl oleju
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 1 łyżka dowolnej przyprawy do grilla ( u mnie Galeo ognista)
- 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty w misce.Dokładnie wymieszać.
Każdy plaster mięsa dokładnie smarujemy marynatą,odstawiamy do miski.Mięso układamy warstwowo.
Mięsko przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godz,najlepiej 48 godz. Co jakiś czas zaglądamy i przekładamy warstwy by karkówka dobrze przeszła marynatą.
Tak zamarynowane mięso układamy na ruszcie i pieczemy z każdej strony po ok 2-3 min.
Sekretem dobrze zrobionej karkówki jest pieczenie kawałka mięsa tylko jeden raz z każdej strony.
Z pierwszej strony trzymamy mięsko tak długo,aż brzegi po jednej stronie zrobią się białe,przewracamy na drugą stronę i czekamy aż mięsko się dopiecze.
Karkówka najlepiej smakuje z sosem czosnkowym i sałatką z pomidorów.
Przyprawa grill ognisty Galeo przypadła nam do gustu,gdyż jest bardzo wyrazista.Polecam Wam serdecznie.
Karkóweczka, kaszaneczka :)) Uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy :}
Usuń