Tą potrawę robi się błyskawicznie więc jest wprost idealna. W sezonie szparagowym to pozycja obowiązkowa.
Składniki na 6 porcji:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- ser parmezan bądź inny ulubiony
- jajko do posmarowania ciasta
- sól,pieprz
Szparagi myjemy,suszymy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadratów,każdy z nich posypujemy serem.
Jednym plastrem szynki owijamy trzy łodygi szparagów, układamy na cieście francuskim po skosie. Całość dokładnie zwijamy zlepiając końcówki. Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 25 min,aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz