czwartek, 6 września 2018

DŻEM JABŁKOWO - MALINOWY

   Nie wiem czy Wiecie,ale nie przepadam za dżemami. Jest jednak taki,za który dałabym się pokroić. Dziś właśnie go polecam. Nie za słodki,lekko kwaśny,jednym słowem niebo w buzi.


Składniki:

  • 2 kg jabłek 
  • 1 kg malin 
  • 60 dag cukru ( może być więcej jeśli lubicie słodsze dżemy )
Jabłka obrać,pokroić w cienkie plasterki, podlać niewielką ilością wody i prażyć pod przykryciem. Maliny delikatnie oczyścić,wymieszać z cukrem i chwilkę smażyć. Przetrzeć przez sitko i dodać do jabłek.Smażyć na niewielkim ogniu,aż dżem zrobi się gęsty. Przełożyć do czystych słoików i pasteryzować ok 10 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz