Udało mi się kupić w promocji brzoskwinie więc musiałam zrobić parę słoiczków w syropie . To obowiązkowa pozycja na zimę.
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń twardych ale dojrzałych
- 1 litr wody
- 400 g cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Zagotować wodę w garnku. Wkładać na ok 2 minuty brzoskwinie, wyciągać pojedynczo i ściągać z nich skórkę. Przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
Połówki owoców wkładać do wcześniej umytych słoików,zostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni.
W garnku zagotować wodę z cukrem, aż powstanie syrop. Trwa to ok 15 min. Pod koniec dodać sok z cytryny .
Gorącym syropem zalać owoce by były całkiem przykryte.
Zakręcić dobrze słoiki i pasteryzować ok 10-15 minut.
Wyjąć słoiki z brzoskwiniami w syropie i odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz