piątek, 20 listopada 2020

CIASTO CZEKOLADOWE

    Dziś coś dla wielbicieli ciast czekoladowych 😍 zapewniam, że będziecie zachwyceni. Puszyste, delikatne, rozpływa się w ustach , mówię Wam niebo w buzi. 

Ciasto robiłam już parę razy, za każdym razem zachwyca i rozchodzi się w tempie ekspresowym. Często piekę go w formie tortu na większe okazję. 

Tym razem dla mojego męża z okazji urodzin 😍 uwielbia wszystko co czekoladowe 💓💗😍🥰
















Biszkopt kakaowy : 

  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 1 /2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyłożyć na blaszkę 20x30 i upiec w 180 st. C około 30 min. Gdy ostygnie przekroić na dwie części i nasączyć dobrze. 

Masa czekoladowa:
  • 1/2 l śmietany 30 lub 36 %
  • 50 dag serka mascarpone
  • 25 dag czekolady półgorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki mleka 
Czekoladę roztopić z mlekiem. 
Śmietanę ubić z cukrem , dodać serek mascarpone. 
Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać czekoladę , drugą pozostawić białą.

Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne - masa biała- masa czekoladowa - ciasto ciemne - polewa 





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😍 ciasto faktycznie bardzo smaczne 😍 to jedno z tych szybko znikających 😂

      Usuń