piątek, 5 lutego 2021

RYBA ZAPIEKANA W WARZYWACH

    Pyszna rybka zapiekana z warzywami to moja ulubiona w okresie zimowym. Wychodzi przepyszna i zawsze szybko znika 😍


Składniki:

  • 40 dag fileta z ryby ( u mnie najczęściej dorsz)
  • 2 średnie cebule
  • kawałek pora
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek sera żółtego
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskie
  • sól,pieprz
  • papryka ostra w proszku 
  • masło klarowane 
Umytą i osuszoną rybę pokroić na kawałki, można skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem. 
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę i por obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na maśle .Dodać resztę startych warzyw i dusić chwilkę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i przyprawić solą,pieprzem oraz papryką by farsz był wyrazisty. Można dodać 1-2 łyżki przecieru pomidorowego. 
Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanych warzyw , następnie ułożyć przyprawioną rybkę. Na rybkę położyć kawałki masła i pozostałą część warzyw.
Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku około 30 min w 170 st.C. Na pięć minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz