Na przekór pogodzie jaka za oknem upiekłam wiosenną babkę szpinakową, która wygląda niesamowicie,ale też jest pyszna,wilgotna. Na zbliżające się święta będzie doskonała bo pięknie ozdobi nasze stoły ❤️.
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- ok 150 g liści świeżego szpinaku
- 110 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Liście szpinaku opłukać, odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera wlać oliwę,dodać szpinak i zmiksować na gładką masę.
W misce zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę,dodać sok z cytryny oraz zmiksowany szpinak z oliwą - całość dokładnie mieszamy.
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki podłużnej 12x22 bądź upiec w formie babki ( u mnie 1300 ml) .
Piec w 180 st. C do suchego patyczka tj ok 35-45 min.
Upieczone ciasto ostudzić ,posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem cytrynowym .
Obłędny kolor :)
OdpowiedzUsuń😍🥰
UsuńA czy można dodać cukier trzcinowy zamiast białego?
OdpowiedzUsuńMyślę,że można 😍
UsuńCzy można upiec tą babkę z dwudniowym wyprzedzeniem np już dziś ale na święta?
OdpowiedzUsuńCzy raczej nie wytrzyma...
Pozdrawiam Janusz S
Przepraszam,ale dopiero teraz miałam czas by wejść na blog... pewnie,że można już piec. Babka jest wilgotna . Wystarczy ją przykryć by z zewnątrz się nie zeschła
Usuń