Zaczynam opróżniać zamrażarkę by mieć nowe miejsce na świeże mrożonki.Znalazłam jeszcze resztkę rabarbaru i od razu wiedziałam,że będzie to pyszne ciasto.Uwielbiam smak kwaskowego rabarbaru w połączeniu z budyniem i kruchym ciastem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował takiego połączenia to zapraszam.Z pewnością nie pożałujecie.Owoce mogą być dowolne,nawet mrożone.Wystarczy spód ciasta posypać bułką tartą a zamrożone owoce obtoczyć w mące - zawsze tak robię i jeszcze nigdy nie miałam zakalca.
Ciasto kruche
- 5szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 3 żółtka
- 1,25 margaryny (1cała i 1/4 kostki)
- łyżka śmietany
- 2 łyżeczki pr do pieczenia
Nadzienie
- dowolne owoce (mogą być mrożone)
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 0,75 l mleka
Na mleku ugotować budyń.Ciepły wylać na owoce,na to zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika na 180C i piec ok 50 min.
Smacznego.Zapraszam do odwiedzania mojego bloga,próbowania przepisów...wysyłajcie mi swoje zdjęcia dań wykonanych wg moich przepisów...będzie mi niezmiernie miło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz