Przepis mam od lat,pochodzi z książki s.Leonilli. Z farszem można oczywiście kombinować,jak kto woli.Z przepisu wychodzi ok 30-40 pierogów,w zależności od grubości ciasta.
Ciasto
- 1/2kg mąki
- szkl mleka
- 5dkg drożdży
- 2 jajka
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Po ok 20 min rozczyn połączyć z mąką,jajkami i pozostałym mlekiem.Wyrobić na gładkie ciasto,ponownie zostawić w ciepłym miejscu by podrosło ok 50min.Stolnicę posypać mąką,rozwałkować na 1/2cm,wykrawać kółka,nakładać farsz i dobrze zlepić brzegi.Ulepione pierogi przykryć ściereczką i zostawić na ok 10min do wyrośnięcia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki.
Gdyby ktoś skusił się na pierożki mam jedną małą rade.Pierogów wychodzi ok 30-40 sztuk,jest to sporo.Lepiej usmażyć ich tylko tyle ile zdołacie zjeść,resztę surowych schować do lodówki na następny dzień lub zamrozić.Są przepyszne ale ich minusem jest,że na następny dzień są twarde.Przetrzymane zaś w lodówce surowe wcale nie tracą na smaku i są znowu świeżutkie.
a można prosić o przepis na farsz? na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie a ja jestem początkującą panią domu :)
OdpowiedzUsuńFarsz:
Usuń80 dag pieczarek
2 cebule
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z łyżką oleju.
Pieczarki obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli.
Całość smażyć aż odparuje cała woda z pieczarek.
Przyprawić solą, pieprzem i pozostawić do wystygnięcia.
Farsz mięsno kapuściany:
ugotowane mięso z rosołu podsmażyć na oleju,po ostudzeniu zmielić w maszynce
ugotowaną kapustę kiszoną też zmielić
1 cebulę podsmażyć
wszystko razem wymieszać,dodać sól,pieprz oraz olej lub trochę rosołu by farsz nie był suchy