Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 1szklanka cukru
- 1szklanka mąki
- płaska łyżeczka pr do pieczenia
- ew 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki oleju
Biszkopt pieczemy w 160-180st C ok 30-40min.Po upieczeniu zostawiamy na chwilkę piekarniku,biszkopt opada wtedy równo i bardzo mało.
Biszkopt różowy:
- część mąki zastąpić ,dodając wiśniowy kisiel.U mnie tym razem był zielony gdyż dodałam barwnik,zapomniałam kupić kisiel.Chciałam dać czerwony barwik,ale zapadł się pod ziemię.Całą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się znalazł.
upiec o połowę mniejszy od pozostałych
Masa budyniowa:
- 1/2l mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru kryształu
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
Masa z galaretką:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe (ew pomarańczowe)
- 3/4 szkl wody
Masa z nutellą:
- 40 dag kremu Nutella
- 1 listek wafla
Masa z bitej śmietany:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody(u mnie agrestowa galaretka rozpuszczona w 3/4szkl wody)
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny- masa z Nutellą- biszkopt różowy- masa budyniowa- ułożyć poprzek paski z ciemnego biszkoptu- wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretką- masa z bitej śmietany- wierzch poprószyć kakao.
Ciasto jest dość pracochłonne jak większość s Anastazji.Polecam jednak bardzo,szczególnie na wyjątkowe okazje.U mnie rozpłynęło się błyskawicznie.Mój mąż uwielbia zarówno galaretkę jak również nutellę.Mieliśmy gości z dziećmi,które dosłownie biły się o to ciasto.Niesamowicie miło jest patrzeć jak takie małe mordki pochłaniają ciasto.
mmm pycha, muszę pokazać mamie... ja i tak nie zjem ale popatrze chętnie ;D
OdpowiedzUsuń~claudia~