niedziela, 12 kwietnia 2015

CIASTO MAGISTRA

  Witam serdecznie po długiej przerwie.Dopiero zaczęłam przygodę z blogowaniem a już nastąpiła złośliwość rzeczy martwych.Przed samymi świętami padł mi cały program w laptopie.Trzeba było go wgrywać od początku,mężusia nie było  domu.Ech,ale się wkurzyłam.Jak tylko wrócił na święta do domu naprawił szkodę,ale moja radość długo nie trwała.Okazało się,że nie mamy internetu,jakaś awaria.Długo trwało to ich naprawianie ale w końcu jestem.Zaczynam od wirtualnego poczęstunku wspaniałym i pysznym ciastem s Anastazji.


Biszkopt jasny:
  •  6 jajek
  • 1szklanka cukru 
  • 1szklanka mąki
  • płaska łyżeczka pr do pieczenia
  • ew 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.dodać mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,lekko wymieszać.Jeśli zdecydujemy się na ocet dodajemy go żółtek i mieszamy.Natomiast olej można dodać już na samym końcu.
Biszkopt pieczemy w 160-180st C ok 30-40min.Po upieczeniu zostawiamy na chwilkę   piekarniku,biszkopt opada wtedy równo i bardzo mało.

Biszkopt różowy:
  •  część mąki zastąpić ,dodając wiśniowy kisiel.U mnie tym razem był zielony gdyż dodałam barwnik,zapomniałam kupić kisiel.Chciałam dać czerwony barwik,ale zapadł się pod ziemię.Całą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się znalazł.
Biszkopt ciemny:
  upiec o połowę mniejszy od pozostałych  

Masa budyniowa:
  • 1/2l  mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
Z mleka,cukru,cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń.

Masa z galaretką:
  • 1 puszka  brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (ew pomarańczowe)
  • 3/4 szkl wody
Sok z owoców odlać,dodać wodę, rozpuścić galaretki wg przepisu.Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki.

Masa z nutellą:
  • 40 dag kremu Nutella
  • 1 listek wafla
Krem rozgrzać na parze wodnej,dodać pokruszony wafel.Wymieszać

Masa z bitej śmietany:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody(u mnie agrestowa galaretka rozpuszczona  w 3/4szkl wody)
Śmietanę ubić z cukrem,dodać letnią żelatynę rozpuszczoną  w wodzie lub tężejącą galaretkę.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny- masa z Nutellą- biszkopt różowy- masa budyniowa- ułożyć  poprzek paski z ciemnego biszkoptu- wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretką- masa z bitej śmietany- wierzch poprószyć kakao.



   Ciasto jest dość pracochłonne jak większość s Anastazji.Polecam jednak bardzo,szczególnie na wyjątkowe okazje.U mnie rozpłynęło się błyskawicznie.Mój mąż uwielbia zarówno galaretkę jak również nutellę.Mieliśmy gości z dziećmi,które dosłownie biły się o to ciasto.Niesamowicie miło jest patrzeć jak takie małe mordki pochłaniają ciasto.

1 komentarz:

  1. mmm pycha, muszę pokazać mamie... ja i tak nie zjem ale popatrze chętnie ;D
    ~claudia~

    OdpowiedzUsuń