sobota, 4 lipca 2015

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ

    Ciasto,które chyba każdy zna i uwielbia.Sama wracam do niego często i piekę z owocami sezonowymi.


Składniki na kruche ciasto:
  •  2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
Margarynę posiekać w kosteczkę,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody.Podzielić na dwie części: 60% i 40 %,zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej.
Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  •  szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru.
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Dodatkowo:
  •   ok 500g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do posypania
Gdy upieczony spód ostygnie,możemy zacząć ubijać białka,bardzo dokładnie,na sztywno.Gdy białka są ubite dodajemy stopniowo,po jednej łyżce cukier,cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy budyń,również powolutku,cały czas miksując.Na końcu wlewać powolutku strużką olej,do całkowitego połączenia.

Na podpieczony spód wyłożyć ubitą piankę.Wyrównać,na nią dać truskawki,przekrojone na pół,dosyć gęsto.Truskawki delikatnie wepchnąć w piankę.
Na wierzch zetrzeć mniejszą część zmrożonego ciasta i upiec w 190stC ok 40 min.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz