Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- szklanka drobnego cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru.
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- ok 500g truskawek lub innych owoców
- cukier puder do posypania
Na podpieczony spód wyłożyć ubitą piankę.Wyrównać,na nią dać truskawki,przekrojone na pół,dosyć gęsto.Truskawki delikatnie wepchnąć w piankę.
Na wierzch zetrzeć mniejszą część zmrożonego ciasta i upiec w 190stC ok 40 min.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz