poniedziałek, 6 lipca 2015

GYROS Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

  Upały Nas nie opuszczają,nie koniecznie chce się gotować,stać długo w kuchni.Przekonam Was jednak,ze przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku nie zajmuje dużo czasu.Naprawdę warto!


Składniki:
  •  ok 500g fasolki szparagowej
  • 2 duże pomidory lub pomidory koktajlowe
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • sól,pieprz,czosnek
Pierś z kurczaka lekko rozbić,przyprawić 2 ząbkami czosnku,solą,pieprzem i przyprawą do gyrosa.Najlepiej zrobić to rano,ale jeśli nie mamy czasu nie szkodzi.Rozgrzać patelnię,najlepiej grillową i smażyć na niej mięso ok 5 min z każdej strony.
Fasolkę szparagową umyć,oczyścić i pokroić na szerokie paski(niekoniecznie).Blanszować ok 4 min we wrzącej,osolonej wodzie.Odcedzić.Gdy mięso jest usmażone na tą patelnię wrzucić fasolkę,wycisnąć 1-2 ząbki czosnku,przyprawić niewielką ilością przyprawy do gyrosa,wymieszać i chwilę podsmażyć.
Pomidorki pokroić w większe kawałki,dodać pokrojone usmażone mięsko oraz fasolkę szparagową.Całość dokładnie wymieszać,ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Do tego dania pasują również frytki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz