poniedziałek, 20 lipca 2015

WIŚNIE W SYROPIE

  Wspaniały przepis na wiśnie w syropie.Wersja bez spirytusu,dla dzieci.Zarówno do ciast,deserów ale też zamiast kompotu.Zatrzymuje smak lata,zapach oraz kolor.Są bardziej jędrne,po prostu pyszne.Nie może ich zabraknąć w naszej spiżarni.


Składniki:
  •  5kg wiśni 
  • ok 2 kg cukru
  • dodatkowo1 kg cukru na każdy 1 litr powstałego soku z wiśni
 Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok(ok 4 godzin albo na całą noc).
Powstały sok odcedzamy,wiśnie wsadzamy do dużego garnka.Do odcedzonego soku dodajemy cukier,w proporcji 1 litr powstałego soku- 1 kg cukru i zagotowujemy.Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin.Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do słoików,zalewamy sokiem i pasteryzujemy ok 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz