Kolejny przepis i kolejne ciasto.Tym razem bez owoców,takie mało sezonowe.Musi takie być bo mamy u siebie siostrzenicę a Ona uwielbia wszystko co czekoladowe a ja uwielbiam sprawiać przyjemność.
Ciasto jest pyszne,wilgotne,nie potrzebuje już dodatkowego nasączania.Masa z nutelli to już w ogóle to co powoduje,że ciasto to taki torcik.
Ciasto:
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jajek
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1;5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1;5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę,olej,kakao i 1/2 szklanki cukru zagotować,wystudzić.Ubić pianę z białek,dodać resztę cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce ok 40 min w 180stC.
Masa:
- 1 serek mascarpone
- nutella
Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą.Dekorujemy według uznania.
Wierzch ciasta posmarowałam niewielką ilością masy i posypałam gorzką czekoladą startą na grubych oczkach.Z powodzeniem możemy podwoić ilość składników i zrobić pyszny czekoladowy torcik.
Zrobiłam i polecam! Proste i smaczne ciasto!
OdpowiedzUsuńogromnie mnie to cieszy,zapraszam do podzielenia się zdjęciem
Usuń