Składniki:
- 1,5 l śmietany 36%
- 10-15 dag cukru pudru(u mnie 10 dag)
- 5 galaretek różne smaki
- ok 8 łyżek żelatyny rozpuścić w 150 ml gorącej wody
- dowolne owoce- u mnie maliny i borówki
Gdy galaretki stężały,każdą pokroić w kostkę i wymieszać razem.Śmietanę mocno schłodzoną ubić ,dodając cukier puder,następnie rozpuszczoną żelatynę.By nie zrobiły się grudki należy dodać do żelatyny dwie łyżki ubitej śmietany i wymieszać,następnie znowu dwie łyżki śmietany i ponownie wymieszać.Całość wlać do śmietany i potraktować mikserem.Na końcu wsypać pokrojone galaretki i trochę owoców.Całość delikatnie wymieszać i wylać do formy:tortownica lub kwadratowa mała foremka.
Wygładzić,na górę wyłożyć resztę owoców i wstawić do lodówki .W międzyczasie rozpuścić dwie pozostałe galaretki(u mnie czerwone) w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do wystudzenia.Gdy galaretka zaczyna tężeć zalać wierzch śmietanowca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz