Prosta ale sycąca sałatka to świetna propozycja dla osób zabieganych.Doskonała na obiad ale też wczesną kolację.Wspaniale chrupiąca,lekko pikantna....po prostu pyszna,warta wypróbowania.Jedna z naszych ulubionych z przyprawą gyros.
Składniki:
- średnia główka kapusty pekińskiej
- podwójna pierś z kurczaka(lub indyk)
- dwa-trzy ogórki zielone
- 1/2 szklanki prażonej cebulki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa gyros
Pierś pokroić w kostkę lub paseczki,polać oliwą z oliwek i posypać przyprawą do gyrosa wg uznania.Dokładnie wymieszać by każda część mięsa była w przyprawie i odstawić na parę minut.W między czasie należy umyć kapustę pekińską,poszatkować.Ogórka zielonego dobrze umyć i pokroić w półkola,niezbyt cienko. Jeśli mamy swoje ogórki,niepryskane, możemy zostawić ze skórką.
Następnie mięsko smażymy na patelni,u mnie grillowa do uzyskania złotej barwy.Kapustę z ogórkiem wrzucamy do miski,dodajemy ciepłego,usmażonego fileta i mieszamy składniki.
Sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem,dokładnie wymieszać.Polać nim wierzch sałatki.Całość posypać obficie prażoną cebulką.Sos można zrobić bardziej dietetyczny tylko na bazie jogurtu greckiego,wtedy dodajemy go ok 8 łyżek.Sałatkę podajemy z grzankami lub czosnkową bagietką.Smakuje obłędnie.
Dodatek prażonej cebulki... Mmm.. To musiało być dobre...
OdpowiedzUsuńJedna z lepszych sałatek,zawsze robi furorę na imprezkach 😀
Usuń