Zrobiło się znacznie chłodniej więc można zaserwować na obiad coś bardziej treściwego.Dzisiaj padło na pyszne,wilgotne i mięciutkie kotleciki z cukinią.Z powodzeniem możecie je zrobić dla dzieci,które nie przepadają za warzywami,cukinia nie jest wyczuwalna.Taka mała odmiana od tradycyjnych mielonych,polecam.
Składniki:
- 50dag mielonego mięsa
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 jajko
- przyprawy wg uznania: u mnie sól,pieprz,czerwona czubryca i suszone płatki chili
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jeśli macie swoją cukinię wystarczy umyć i zetrzeć razem ze skórką.Posypać solą,odstawić na ok 20 min.W tym czasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.U mnie cebulka jest zazwyczaj mielona razem z mięsem w maszynce.
Cukinię osączyć z soku,który puściła,połączyć z mięsem i cebulą,dodać jako i pozostałe przyprawy.Formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Cukinia to świetne warzywo nadaje się do wszystkiego tak na słodko jak i na słono :) Pozrawiam
OdpowiedzUsuńTak,cukinia jest świetna,uwielbiamy ją.Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń