czwartek, 3 września 2015

BEZGLUTENOWY CHLEBEK ZMIENIAJĄCY ŻYCIE

  Chleb zmieniający życie to wersja pieczywa bardzo zdrowego.Bez grama mąki,bez spulchniaczy,same nasiona,bezglutenowy i do tego bardzo sycący.Jest hitem na bardzo wielu blogach.Znalazłam go szukając chleba bez mąki będąc na diecie bezglutenowej.Chleby pieczone z bezglutenowych mąk nie zdawały u mnie egzaminu,nie smakowały mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo zachęcam.Może Wasze życie ten chlebek też zmieni?
Składniki:
  •  1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szkl siemienia lnianego
  • 1/2 szkl migdałów,dyni
  • 1 1/2 szkl płatków jaglanych( mogą być owsiane jeśli nie unikacie glutenu)
  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego( rzepakowy też może być)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki nasion Chia 
 Wszystkie ziarna razem wsypujemy do miski.W osobnym naczyniu mieszamy olej z miodem i wodą-łączymy z nasionami.Dokładnie wymieszać,najlepiej ręką.Jeśli wody mało dodajemy jeszcze 1/4 szklanki.Odstawiamy na 1 godzinę.
Szykujemy sobie keksówkę ok 28cm dł,smarujemy oliwą lub wykładamy papier do pieczenia.Przekładamy do środka masę,ugniatając ją mocno łyżką lub ręką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C,wkładamy formę keksową i pieczemy ok 40 min .Następnie wysuwamy blachę piekarnika,odwracamy keksówkę dnem do góry,wyciągamy chlebek z formy i pieczemy go jeszcze ok 15 min.
Upieczony chlebek cierpliwie studzimy,najlepiej upiec go wieczorem a kroić dopiero na śniadanie dnia następnego,nie będzie się kruszył.

4 komentarze:

  1. powiem tak - DO KITU ten przepis - po ostygnięciu chleba - pomimo mocnego ubicia/dociśnięcia składników chleb się rozpadł .... brakuje spoiwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Widocznie coś nie tak zrobione jest.Mi zawsze się udaje a spoiwem jest mielony len oraz nasiona chia. Po ostygnięciu czyli kiedy? Najlepiej jest kroić chleb dopiero w następny dzień.Proszę sobie zobaczyć,jest mnóstwo przepisów tego chlebka,a mój też jest w całości.Trzeba się zastanowić jaki błąd został popełniony.....przepis jest ok

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda twój chlebuś, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję,jest naprawdę smaczny...oczywiście jeśli ktoś lubi takie zdrowe chlebki

    OdpowiedzUsuń