Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szkl siemienia lnianego
- 1/2 szkl migdałów,dyni
- 1 1/2 szkl płatków jaglanych( mogą być owsiane jeśli nie unikacie glutenu)
- 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego( rzepakowy też może być)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki nasion Chia
Szykujemy sobie keksówkę ok 28cm dł,smarujemy oliwą lub wykładamy papier do pieczenia.Przekładamy do środka masę,ugniatając ją mocno łyżką lub ręką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C,wkładamy formę keksową i pieczemy ok 40 min .Następnie wysuwamy blachę piekarnika,odwracamy keksówkę dnem do góry,wyciągamy chlebek z formy i pieczemy go jeszcze ok 15 min.
Upieczony chlebek cierpliwie studzimy,najlepiej upiec go wieczorem a kroić dopiero na śniadanie dnia następnego,nie będzie się kruszył.
powiem tak - DO KITU ten przepis - po ostygnięciu chleba - pomimo mocnego ubicia/dociśnięcia składników chleb się rozpadł .... brakuje spoiwa
OdpowiedzUsuńWidocznie coś nie tak zrobione jest.Mi zawsze się udaje a spoiwem jest mielony len oraz nasiona chia. Po ostygnięciu czyli kiedy? Najlepiej jest kroić chleb dopiero w następny dzień.Proszę sobie zobaczyć,jest mnóstwo przepisów tego chlebka,a mój też jest w całości.Trzeba się zastanowić jaki błąd został popełniony.....przepis jest ok
OdpowiedzUsuńWygląda twój chlebuś, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,jest naprawdę smaczny...oczywiście jeśli ktoś lubi takie zdrowe chlebki
OdpowiedzUsuń