Kokosowy,delikatny,pyszny i słodki likier to coś czego nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia.Malibu zrobione w domu jest słodkie,ale nie przesłodzone,taki zimowy likier z pewnością zrobi furorę,gdy poczęstujecie nim swoich gości.Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście to musicie nadrobić zaległości.
Składniki:
- 1 szklanka spirytusu
- 20dag kokosu
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 1/2 szklanki mleka 3,2%
10 dag kokosu wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem,szczelnie zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 4 dni (u mnie wiórki moczyły się 6 dni),codziennie wstrząsamy słoikiem.Gdy minie odpowiedni czas odcedzamy kokos na sitku,dokładnie gniotąc łyżką.Mleko 3,2% zagotowujemy z 10 dag kokosu i gorące odcedzamy(powinna zostać szklanka mleka),studzimy.
Spirytus miksujemy z puszką mleka słodzonego,połową mleka niesłodzonego i z przestudzonym mlekiem.Zlewamy do butelki i wkładamy do lodówki by się przegryzło.
Tym razem zrobiłam z mleka kokosowego i zwykłego 3,2% pół na pół,likier wyszedł jeszcze bardziej kokosowy,co uwielbiam.
Likier kokosowy, krówkowy i piernikowy to żelazne propozycje na Święta, kiedy chcemy raczyć się deserowymi napitkami :) Najlepsze w nich jest to, że nie trzeba długo czekać, aż składniki się przegryzą, a wykonanie jest banalnie proste. Wiórki zazwyczaj dodaję do ciasta, ale tym razem spróbuje zrobić z nich domowe rafaello. No i jestem pod wrażeniem sposobu podania – mam nadzieję, że i mnie uda się zabłysnąć pod tym względem. PS: świetne są te butelki z hermetycznym zamknięciem, sama leję w nie domowe soki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję za miły komentarz :},uwielbiam malibu,butelki też są rewelacyjne :}
OdpowiedzUsuńA Czy moge To zrobic z Normalnej wodki bo u nas nie ma spirytusu?
OdpowiedzUsuńMyślę,że tak tylko będzie trochę słabsze
Usuń