poniedziałek, 23 listopada 2015

ROLADKI Z INDYKA Z PIECZARKAMI OTULONE BOCZKIEM

  Moja dzisiejsza propozycja to zdrowe mięso z indyka pełne smaku i aromatu.Podczas pieczenia zapach unosił się w całym domu i pobudzał nasze kubki smakowe.Pyszny obiad na szczególne okazje...u Nas urodzinowe danie dla męża.
Składniki:
  •  pierś z indyka - 6 kotletów
  • ok 500-600g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 12 podłużnych plastrów wędzonego surowego boczku
  • sól,pieprz
Mięso pokroić na 6 plastrów,delikatnie rozbić,oprószyć solą i pieprzem.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w małą kostkę,dodać pokrojone pieczarki i dusić ok 10 min,podlewając przegotowaną wodą.Na końcu posolić,dosyć mocno popieprzyć.Gotowe nadzienie rozsmarować na plastrach mięsa,zwinąć w roladki,każdą z nich obwinąć boczkiem,po 2 plastry na jedną roladkę.Tak przygotowane roladki obsmażyć na patelni z każdej strony,przełożyć na żaroodpornego naczynia i piec ok40- 50 min w 180st C( w zależności od piekarnika).

Po obsmażeniu na patelni
Gotowe
Roladki wychodzą bardzo soczyste dzięki wędzonemu boczkowi,który chroni mięso przed wysuszeniem.Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako wędlina....doskonała zimna przystawka

2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! Mój Mąż byłby przeszczęśliwy z takiego prezentu urodzinowego :)

    OdpowiedzUsuń