Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 4 ogórki konserwowe
- kilka marynowanych grzybków
- 2 jajka
- cebula
- papryka marynowana
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 4 łyżki majonezu
- sól,pieprz biały
- sok z cytryny
- szczypiorek
Cebulę obrać i razem z jajkami,2 ogórkami oraz grzybkami drobno posiekać.Doprawić do smaku solą,pieprzem.
Na każdym filecie rozłożyć warstwę sałatki,zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu,półmisku.
Śmietanę połączyć z resztą majonezu,doprawić bardzo pikantnie zmielonym pieprzem.Polać nim śledzie lub rozlać na półmisku.Udekorować paseczkami papryki,posypać szczypiorkiem.
Szczypiorek możecie łatwo wyhodować sobie w domu,zresztą natkę pietruszki też.Wystarczy włożyć małą cebulę i mniejszą pietruszkę w ziemię,podlewać i gotowe.Uwielbiam zimą taką dekorację potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz