Wigilia za parę dni więc spieszę z przepisem na pysznego śledzika.Jeśli lubicie czosnek i majeranek to nic tylko trzeba robić...
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych
- ok 6 ząbków czosnku (lub wiecej)
- 2 czubate łyżki majeranku
- czosnek niedźwiedzi (niekoniecznie)
- olej
Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie,dokładnie osuszamy,jeden płat kroimy na 3 części.dajemy wyciśnięty czosnek,czosnek niedźwiedzi oraz roztarty majeranek.Całość mieszamy,dolewamy ok 2-3 łyżki oleju.Przekładamy do słoika,ciasno ugniatamy i dolewamy oleju tyle by śledź był przykryty.
Oczywiście jest to przepis bardzo znany,jedyna różnica to czosnek niedźwiedzi dodany przeze mnie...uwielbiamy wszystko co dobrze czosnkowe.Jeśli nie macie go w domu nic się nie stanie.To taka moja wariacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz