Nie macie pomysłu na obiad? Pierś kurczaka to mięso,z którego możemy tworzyć przeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci.
Składniki:
- 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 30 dag startego sera żółtego
- 20 dag wędzonego boczku
- 2-3 jajka
- mąka pszenna,bułka tarta
- sól,pieprz
Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić,wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC.
Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę lub wg własnego pomysłu.Możemy kombinować do woli tworząc nowe kształty,pyszne farsze...w ten sposób mamy ciągle nowe dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz