Składniki:
- 12 małych ziemniaków lub 6 dużych
- pół główki czosnku
- sól morska
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- oliwa
Piekarnik nastawić na 200 st C.Ząbki czosnku zetrzeć na drobnej tarce,dodać pozostałe przyprawy i oliwę - dokładnie wymieszać.Przestudzone ziemniaki włożyć do większej miski, polać przygotowanymi przyprawami i dokładnie wszystkie obtoczyć.Następnie wyłożyć do wcześniej przygotowanego naczynia, rozłożyć tak by się ze sobą nie stykały.Piec ok 30-40 min.U mnie trwało to 30 min ale miałam małe ziemniaczki.
Ten piękny kolor ziemniaki zawdzięczają oczywiście wędzonej czerwonej papryce,w której się zakochałam.Polecam Wam serdecznie.Przyprawy możemy sami zmieniać,dodawać,tworzyć własne smaki.
Też tak robię. Pięknie pasują do pieczonego kurczaka. Można je robić jednocześnie z pieczeniem tylko w drugim naczyniu.
OdpowiedzUsuńzgadzam się,takie ziemniaczki d kurczaka pasują rewelacyjnie...mój mąż je uwielbia
UsuńNie można odrazu do piekarnika bez gotowania?
OdpowiedzUsuńoczywiście,że można,ale dłużej będą się robiły i już nie będą tak smaczne
UsuńPyszne
Usuń