Składniki:
- 9 białek
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki cukru( dałam 1 szklankę)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki suchego maku
- kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana)
- 50-60 dag waniliowego homogenizowanego
- galaretka cytrynowa
- 4 galaretki w innym kolorze
do pierwszej dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki maki pszennej
do drugiej dodajemy kakao
do trzeciej części kisiel wiśniowy
do czwartej mak.
Każdą część lekko mieszamy do połączenia składników.
Blachę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy w to samo miejsce,tworząc kręgi.
Ciasto pieczemy ok 40-45 min w 180 st C.
Studzimy,przekrawamy na 2 placki (spód ma być cieńszy).
Masa: 4 galaretki,każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę.
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami.Gotową masę wylewamy na spód ciasta,przykrywamy drugim,lekko dociskamy.
A co z makiem trzeba go sparzyc ugotowac?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam,że odpisuję dopiero teraz,ale wcześniej nie miałam dostępu do komputera.W przepisie wyraźnie napisałam,że dodajemy mak suchy czyli w takiej postaci w jakiej go kupiliśmy.
Usuń