Składniki:
- ok 40 dag makaronu rurki bądź świderki( u mnie pełnoziarnisty durum)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- ok 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 garść rukoli
- 5 ząbków czosnku( można dać mniej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól,pieprz
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.Pomidorki umyć,przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać oliwę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi - smażyć ok 2 min na małym ogniu,następnie dodać pomidorki i dusić kolejne 2 minuty.Na końcu wrzucić makaron,sok z cytryny,pieprz oraz opłukaną i suchą rukolę z parmezanem - wymieszać i pyszny obiad gotowy.
Pomysł pochodzi z książki " Bądź fit",którą dostałam od męża....lekko go tylko zmodyfikowałam.
świetna propozycja, a te szparagi aż się proszą, aby je zjeść ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
dziękuję bardzo,szparagi w takim wydaniu faktycznie smaczne....dziękuję za zaproszenie do konkursu
Usuń