Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie trybula,natka pietruszki i majeranek)
- 100 g liści szpinaku
- 100 g sera ricotta
- por - tylko biała część( z dużego pora połowę)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła (klarowne)
- oliwa z oliwek
- sól,pieprz
Liście szpinaku opłukać i osuszyć,najlepiej na papierowym ręczniku.Por oczyścić,umyć i pokroić w cienkie talarki.
Na patelni stopić masło i przesmażyć na nim pora.Dodać szpinak,cały czas mieszając,jeszcze chwilę smażyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz.Patelnię zestawić z ognia i przestudzić.
Do miski przełożyć ser,dodać szpinak z porem i resztę posiekanych ziół.Dokładnie wymieszać i nadziać tym farszem kieszonki w mięsie.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,ułożyć w nim piersi z kurczaka.Podlać je masłem pozostałym ze smażenia szpinaku.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st C na ok 30-40 min...w zależności od piekarnika.
Szpinak i ricotta to bardzo dobre połączenie, więc całość musiała być obłędna.
OdpowiedzUsuńoj tak,pyszne połączenie :}
Usuń