czwartek, 28 kwietnia 2016

ZIOŁOWY KURCZAK Z NADZIENIEM Z RICOTTY I SZPINAKU

  Niezwykle pyszna,aromatyczna pierś kurczaka z mnóstwem świeżych ziół i pysznym serkiem
Składniki:
  •  2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie trybula,natka pietruszki i majeranek)
  • 100 g liści szpinaku
  • 100 g sera ricotta
  • por - tylko biała część( z dużego pora połowę)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła (klarowne)
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
Pierś z kurczaka  umyć,osuszyć i  ostrożnie ponacinać mięso,by powstała kieszonka.Natrzeć solą,pieprzem i jedną łyżką posiekanych ziół.skropić oliwą i odstawić na chwilę.
Liście szpinaku opłukać i osuszyć,najlepiej na papierowym ręczniku.Por oczyścić,umyć i pokroić w cienkie talarki.
Na patelni stopić masło i przesmażyć na nim pora.Dodać szpinak,cały czas mieszając,jeszcze chwilę smażyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz.Patelnię zestawić z ognia i przestudzić.
Do miski przełożyć ser,dodać szpinak z porem i resztę posiekanych ziół.Dokładnie wymieszać i nadziać tym farszem kieszonki w mięsie.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,ułożyć w nim piersi z kurczaka.Podlać je masłem pozostałym ze smażenia szpinaku.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st C na ok 30-40 min...w zależności od piekarnika.

2 komentarze:

  1. Szpinak i ricotta to bardzo dobre połączenie, więc całość musiała być obłędna.

    OdpowiedzUsuń