Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 1/2 kg mielonego twarogu
- 8-9 jajek
- 35-40 dag cukru
- 30 dag masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- ok 1/2 kg jagód
Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,stopniowo dodawać po jednym żółtku,ser,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.
Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm ( może być większa) wyłożyć większą częścią ciasta,następnie wylać masę serową, rozłożyć większą część jagód i ułożyć dekoracyjną kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami.
Piec w temp 180-190 st. C przez ok 1- 1,5 godz.
Po upieczeniu przyozdobić białym lukrem bądź posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki s Anastazji,wyjątkowo nic nie zmieniłam.Sernik piekłam pierwszy raz,ale z pewnością nie ostatni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz