piątek, 8 lipca 2016

SERNIK Z JAGODAMI

  Powracam po długiej nieobecności z sernikiem,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Znika w zastraszającym tempie.
Ciasto:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
 Masa serowa:
  • 1 1/2 kg mielonego twarogu
  • 8-9 jajek
  • 35-40 dag cukru
  • 30 dag masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • ok 1/2 kg jagód 
 Ciasto: Żółtka dobrze roztrzepać z cukrem.Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodać roztrzepane żółtka,ocet,na końcu śmietanę.Szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4 (na dekorację). Schłodzić.Mniejszą część ciasta rozwałkować i przygotować dekoracyjne paseczki.

Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,stopniowo dodawać po jednym  żółtku,ser,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.

Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm ( może być większa) wyłożyć większą częścią ciasta,następnie wylać masę serową, rozłożyć większą część jagód i ułożyć dekoracyjną kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami.
Piec w temp 180-190 st. C przez ok 1- 1,5 godz.
Po upieczeniu przyozdobić białym lukrem bądź posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki s Anastazji,wyjątkowo nic nie zmieniłam.Sernik piekłam pierwszy raz,ale z pewnością nie ostatni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz