sobota, 3 września 2016

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

  Uwielbiam ciasta ze śliwkami,jak dla mnie są pyszne.Dziś polecam przepis na kruche z bezą i owocami,bardzo często robi je moja mamusia.To idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi.


Ciasto kruche:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek cukru 
  • 25 dag masła bądź margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
 Beza wiśniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
 Dodatkowo:
  •  ok 60 dag śliwek
  • bułka tarta
Wykonanie: 
 Masło bądź margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i pozostawić w lodówce na ok 2 godz.

Śliwki umyć,usunąć pestki,osuszyć i przekroić na pół.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać.

Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce.
 Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Najczęściej używam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe.Polecam bo to jedno z prostszych ciast ale bardzo smacznych,owoce zawsze sezonowe np jabłka,gruszki,wiśnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz