Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4-5 łyżek cukru
- 25 dag masła bądź margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel wiśniowy
- ok 60 dag śliwek
- bułka tarta
Masło bądź margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części i pozostawić w lodówce na ok 2 godz.
Śliwki umyć,usunąć pestki,osuszyć i przekroić na pół.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać.
Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce.
Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Najczęściej używam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe.Polecam bo to jedno z prostszych ciast ale bardzo smacznych,owoce zawsze sezonowe np jabłka,gruszki,wiśnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz