Sposobów na taki domowy koncentrat jest wiele: jedni sparzają pomidory,ściągają skórkę,usuwają pestki,inni używają maszynki do mielenia...ja zaś podaję sposób,który mi przypadł najbardziej do gustu i robię tak już od paru lat.
Składniki:
- 4- 5 kg pomidorów z dużą ilością miąższu ( bawole serce,malinowe,lima)
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie 2 łyżeczki cukru ( ja nie daję wcale)
Po przetarciu uzyskamy płynny przecier,który ponownie podgrzewamy,gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min lub dłużej - w zależności od tego jak gęsty przecier chcemy uzyskać.Pod koniec dodajemy sól,ewentualnie cukier i gotujemy jeszcze 10 min.
Gorący przelać do wyparzonych i suchych słoików,dobrze zakręcić. Dla bezpieczeństwa pasteryzuję ok 20 min w garnku wyłożonym ściereczką.
Też lubie miec zapasy takiego koncentratu w spiżarni :)
OdpowiedzUsuńDomowy przecier jest najlepszy : ) Wystarczy sprawdzić etykietę jakiegokolwiek koncentratu ze sklepu - poza niewielką ilością pomidorów znajdziemy w nim sztuczne dodatki poprawiające smak i barwniki. Tu mamy praktycznie 100% dojrzałych, dobrej jakości pomidorów, znikomą ilość soli i ewentualnie trochę cukru. Mimo braku wspomagaczy taki przecier ma piękny, intensywnie czerwony kolor i doskonale nadaje się do zup, sosów i różnych potraw. Sam przepis jest prosty i jak widać, wcale nie trzeba męczyć się ze skórką czy pestkami.
OdpowiedzUsuńDokładnie,dlatego zawsze warto poświęcić swój czas i zrobić własny przecier.Pięknie napisałaś :}
OdpowiedzUsuń