Składniki:
- 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 główka czosnku
- mnóstwo świeżej bazylii,listków tymianku oraz oregano
- sól,pieprz,papryka ostra bądź słodka oraz cukier do smaku
Na oleju bądź oliwie podsmażyć przeciśnięty czosnek,dodać zioła i wylać do sosu,doprawić solą,pieprzem oraz papryką.Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać 1/2 łyżeczki cukru.Całość gotować jeszcze ok 20 min. Moje pomidorki są tak słodkie,że cukru nie potrzebowały.Jeśli zabraknie świeżych ziół zawsze możemy użyć suszonych.Nie podaję Wam dokładnych ilości ziół,papryki i innych przypraw,gdyż każdy doprawia wg uznania. Przed włożeniem do słoików należy spróbować sosu - ma on być taki jaki najbardziej lubimy by po otwarciu nadawał się od razu do użycia.
Gotowy gorący sos przekładać do czystych słoików,dobrze zakręcić i dla bezpieczeństwa pasteryzować ok 20 min.
Taki sos robię bez cebuli - wszystkie takie przetwory,które są z cebulą psują się znacznie szybciej. Zależy mi by te pyszności przetrwały zimę i wczesną wiosnę.Od dawna nie kupuję gotowców bo ich smak w porównaniu z tym...sami musicie spróbować,z pewnością się zakochacie jak ja.Musicie tylko przyprawić wg siebie,my lubimy pikantnie więc moje dawki przypraw nie przeszłyby u każdego.
Ja często robię z samych pomidorów a doprawiam go po otworzeniu słoiczka - tak wolę ::)
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) pomysły na kolację
Każdy ma swój sposób i przyzwyczajenia.Każdy jest dobry,byle swój sosik bo taki najsmaczniejszy :} oczywiście zaraz wpadam w odwiedziny
UsuńIle sloiczkow wychodzi z 3 kg pomidorow?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam, zawsze robię z większej ilości pomidorów i słoiki różnej wielkości tj 0,5 l i 1l ...ale w tym roku muszę sprawdzić, doprecyzuje przepis 😀
Usuń