Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duży pomidor
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje)
- sól,pieprz,papryka
- oliwa z oliwek
Pomidora umyć,pokroić w kostkę,mozzarellę osączyć - również pokroić w kostkę.Cebulę obrać,pokroić w małą kostkę,świeżą bazylię posiekać - połączyć wszystko razem,delikatne posolić,dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz pieprz - dokładnie wymieszać.
Filety smażyć na patelni z każdej strony ok 1 min - odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą.
Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Wyglądają pysznie, świetny pomysł))
OdpowiedzUsuńw jaki sposób podzielić te piersi czy to jest istotne?
OdpowiedzUsuńfileta tniemy wzdłuż włókien - zachowamy wtedy regularny kształt a mięso się nie rozpadnie..jeśli jednak nie chcesz nie musisz przecinać ...wystarczy odciąć bardziej wystające części...jednak wtedy z podwójnego fileta otrzymasz tylko 2 kotleciki grubsze i te resztki odcięte.
Usuń