środa, 9 listopada 2016

FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

    Lekkie,soczyste mięso drobiowe pod czapeczką pomidorową to szybki i pyszny obiad.


Składniki:
  •  1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje)
  • sól,pieprz,papryka
  • oliwa z oliwek
Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku,sól,pieprz oraz słodka papryka. Odstawić na parę godz do lodówki ( u mnie cała noc,ale nie jest to konieczne).
Pomidora umyć,pokroić w kostkę,mozzarellę osączyć - również pokroić w kostkę.Cebulę obrać,pokroić w małą kostkę,świeżą bazylię posiekać - połączyć wszystko razem,delikatne posolić,dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte  przez praskę oraz pieprz - dokładnie wymieszać.
Filety smażyć na patelni z każdej strony ok 1 min - odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą.
Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.


3 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, świetny pomysł))

    OdpowiedzUsuń
  2. w jaki sposób podzielić te piersi czy to jest istotne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fileta tniemy wzdłuż włókien - zachowamy wtedy regularny kształt a mięso się nie rozpadnie..jeśli jednak nie chcesz nie musisz przecinać ...wystarczy odciąć bardziej wystające części...jednak wtedy z podwójnego fileta otrzymasz tylko 2 kotleciki grubsze i te resztki odcięte.

      Usuń