Składniki:
- 2 kg mrożonych,surowych ale pociętych flaczków
- cały kurczak
- 80 dag mięsa wołowego
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4-5 liści laurowych
- 7-8 kulek ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- imbir
- sól,pieprz
- papryka ostra i słodka
- majeranek
Umytego kurczaka i mięso wołowe wsadzić w całości do dużego gara i zagotować.Następnie dorzucić oczyszczone i umyte warzywa - całość gotować na wolnym ogniu jak rosół ok 2 godz.Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz mięso by ostygło.Do rosołu wrzucamy obgotowane wcześniej flaki oraz ziele angielskie i liść laurowy - solimy.Gotujemy kolejną godzinę. Mięso kurczaka oraz wołowe kroimy w paseczki,warzywa ścieram na grubej tarce i wrzucam pod koniec gotowania.Całość doprawiam pieprzem,gałką,imbirem,papryką ostrą i słodką oraz majerankiem.
Można użyć gotowej przyprawy do flaków,ale zapewniam Was,że jeśli użyjecie świeżego imbiru,gałki oraz pozostałe przyprawy wymienione przeze mnie flaki będą bardzo aromatyczne i pyszne. U mnie zawsze jest dużo majeranku,wprost go uwielbiamy...flaczki lubią gdy jest dosyć pikantnie,ale uważajcie - jeśli gotujecie dla siebie i najbliższych przyprawić możecie pod siebie. Jeśli zaś spodziewacie się gości - lepiej by każdy sobie doprawił niż miał się udusić :}
dawno nie jadłam a przyznam, że uwielbiałam kiedyś takie
OdpowiedzUsuńto koniecznie trzeba takie zrobić :}
Usuń