Składniki:
- ok 800 g szynki ( najlepiej w jednym kawałku)
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 - 2 łyżeczki soli do peklowania
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1,5 - 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki żelatyny ( nie jest to konieczne)
Następnie garnek wyłożyć ściereczką,zagotować wodę,gdy temperatura osiągnie ok 80 st włożyć nasz sprzęt i parzyć szynkę ok 1,5 godziny. Pilnujemy temperatury by woda nie przekroczyła 80 st - wtedy będziemy mieć soczystą wędlinę. Szynkowar wyjmujemy z garnka z gorącą wodą i wkładamy do zimnej wody,następnie do lodówki. U mnie najczęściej chłodzi się całą noc a rano mam świeżą i pyszną wędlinę.
Zmieniając przyprawy za każdym razem możemy uzyskać inny smak szynki chodź przyznam,że ta odpowiada Nam bardzo.Jak dla Nas niczego jej nie brakuje dlatego dzielę się z Wami przepisem mając nadzieję,że przekonam Was do takich wędlin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz